GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD traže istragu u Stellantisovoj tvornici u Meksiku

SAD traže istragu u Stellantisovoj tvornici u Meksiku
RADNIČKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON – Sjedinjene Države zatražile su od Meksika da istraži navodna kršenja prava radnika u tvornici autodijelova talijansko-francuskog proizvođača automobila Stellantis, rekli su američki dužnosnici.

Ovo je četvrta pritužba Sjedinjenih Država otkako je 2020. revidiran trostruki trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA), prenosi Reuters.

Washington traži od meksičkih vlasti da istraže moguće zlouporabe u tvornici Texid Hiero de Mexico, koja potpada pod USMCA, a koja se nalazi u sjevernoj pograničnoj državi Coahuila.

Teksid, koji zapošljava gotovo 1500 ljudi i proizvodi dijelove od lijevanog željeza za teška vozila, upleten je u sindikalni spor od 2014. Radnici kažu da tvrtka blokira njihova prava da ih zastupa grupa po njihovom izboru - Sindikat rudara - i otpuštali radnike koji su podržavali tu grupu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) u zahtjevu je naveo da je zabrinut zbog toga što su radnicima uskraćena prava na kolektivno pregovaranje o "nevažećem" ugovoru s Konfederacijom meksičkih radnika (CTM), jednim od najmoćnijih sindikata Meksika registriranom u državi vlasti.

Ured SAD-a traži od Meksika da istraži je li bilo pritisaka na radnike, uključujući prijetnje i uvjeravanja, da podrže CTM ili da odustanu od potpore Sindikatu rudara.

Radne sporove u Meksiku već dugo karakterizira taktika zastrašivanja moćnih sindikata koji su bliži poslodavcima i vlastima nego radnicima. Prema USMCA, trgovinskom paktu koji je zamijenio raniji NAFTA sporazum, tvornice koje krše prava radnika mogle bi izgubiti bescarinski tretman.

Stellantis, četvrta najveća svjetska automobilska grupa, nastala spajanjem Peugeot PSA i Fiat-Chryslera, rekla je da "poštuje i podržava prava na kolektivno pregovaranje svojih zaposlenika diljem svijeta i da će poštivati sve lokalne zakone u tom pogledu."

Stellantis vodi još sedam tvornica u Meksiku, gdje je prošle godine proizveo više od 400.000 vozila.

Tagovi: Stellantis, Meksiko, radnička prava
PROČITAJ I OVO
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE