GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD planira suradnju sa saveznicima na proizvodnji baterija

SAD planira suradnju sa saveznicima na proizvodnji baterija
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - SAD mora surađivati sa saveznicima kako bi osigurao minerale potrebne za baterije za električna vozila i morat će ih prerađivati kod kuće s obzirom na ekološke i druge interese, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Nova strategija uključivat će novac za veća međunarodna ulaganja u električna vozila putem Američke razvojne financijske korporacije i dodatne korake koji bi trebali poboljšati opskrbu recikliranjem baterija.

Ministarstvo energetike već ima na raspolaganju 17 milijardi dolara za financiranje nekih ulaganja, ističe Reuters.

Voditelji programa usredotočit će se na financiranje proizvođača baterija i tvrtki koje prerađuju i recikliraju ključne minerale, priopćila je Bijela kuća.

Administracija predsjednika Joea Bidena osnovat će i radnu skupinu koja će utvrditi gdje bi se minerali, potrebni za baterije za električna vozila i druge tehnologije, mogli proizvoditi i prerađivati. Trenutno nije jasno što bi to značilo za postojeće rudnike tih minerala, napominje Reuters.

Osiguravanje dovoljnih količina bakra, litija i drugih sirovina za proizvodnju baterija glavna je prepreka Bidenovim planovima prijelaza na električna vozila. Problem su i domaći rudnici, koji podliježu opsežnim regulatornim preprekama i pod lupom su ekoloških aktivista.

Bijela kuća priznaje da je Kina najveći prerađivač metala za električna vozila u svijetu i najavljuje da će pokušati smanjiti ovisnost o azijskom divu.

"Da bi osigurao pouzdanu, održivu opskrbu ključnim mineralima i materijalima, SAD mora surađivati sa saveznicima i partnerima i diverzificirati opskrbne lance kako ne bi ovisio o državama i izvorima s neprihvatljivim ekološkim i radnim standardima", navodi se u priopćenju.

Bijela kuća izvijestila je i da će ministarstvo unutarnjih poslova i druge agencije nastojati identificirati "rupe" u zakonima o dozvolama za rad rudnika kako bi nova proizvodnja "udovoljavala strogim standardima" zaštite okoliša i doprinosa zajednici.

Nova strategija najavljena je nakon odluke o 100-dnevnoj analizi problema u lancima opskrbe u ključnim sektorima, uključujući električna vozila, primjećuje Reuters.

Državne agencije savjetovale su Bidenu i da obnovi zalihe strateških minerala i izdvoji više novca za mapiranje domaćih mineralnih resursa.

Tagovi: električni automobili, Joe Biden, baterije za električne automobile
PROČITAJ I OVO
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
REGULATIVA
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
BERLIN - Na ljeto u Europskoj uniji stupaju na snagu novi propisi o kibernetičkoj sigurnosti automobila. Više proizvođača zato obustavlja proizvodnju nekih modela. Preskupo bi bilo prilagoditi ih novim pravilima.
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
STAVOVI
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
MUNCHEN - Bavarski premijer Markus Söder ponovno je pozvao na povlačenje zabrane ispuštanja CO2 iz automobila u cijeloj EU od 2035. uoči izbora za Europski parlament u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE