GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i EU napreduju u vezi subvencija za električne automobile

SAD i EU napreduju u vezi subvencija za električne automobile
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2022 / 08:42
Autor: SEEbiz / STA
BRUXELLES - Predstavnici SAD-a i EU-a izjavili su u ponedjeljak nakon trećeg sastanka Tehnološkog vijeća da su postigli napredak po pitanju američkog zakonodavstva koje će europskim tvrtkama onemogućiti pristup poreznim olakšicama za električne automobile, ali nisu riješili problem. Obećali su nastavak konstruktivnih razgovora.

"Uvažavamo zabrinutost EU i ističemo našu predanost konstruktivnom suočavanju s njima", stoji u zajedničkoj izjavi SAD-a i EU-a usvojenoj na kraju zasjedanja. Izjava također naglašava napredak koji je radna skupina postigla u rješavanju ovog problema.

SAD je usvojio zakon o klimatskim promjenama vrijedan 430 milijardi dolara, koji su demokrati nazvali antiinflacijskim. On predviđa porezne olakšice ili zajmove za kupce električnih vozila u SAD-u u iznosu od 7500 dolara po automobilu, ali samo za automobile američkih proizvođača. EU tvrdi da zakon diskriminira europske proizvođače.

Europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis nazvao je zakon u ponedjeljak diskriminirajućim i pozvao administraciju predsjednika Joea Bidena da ga u skladu s tim izmijeni. Amerikanci se na to nisu obvezali, no državni tajnik Antony Blinken rekao je da su postigli konkretan napredak u ključnim pitanjima, uključujući ruski rat u Ukrajini, te da će pitanje poreza biti riješeno.

"Svi smo otišli s ovih sastanaka uvjereni da je ovo vrlo pozitivan, produktivan način da i EU i SAD napreduju", rekao je Blinken nakon šest sati sastanaka u College Parku, Maryland, blizu Washingtona.

Pregovarači s obje strane navodno žure postići dogovor o poreznim olakšicama prije nego što neke odredbe američkog zakona stupe na snagu početkom iduće godine. U razgovorima su sudjelovale i američka ministrica trgovine Gina Raimondo, američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prošli tjedan boravio u državnom posjetu SAD-u, službeno je Bidenu izrazio nezadovoljstvo američkim zakonom. Europska strana smatra da bi Biden mogao riješiti stvar izvršnom uredbom, kako ne bi bilo potrebno vraćati se u Kongres, gdje bi republikanci mogli izazvati probleme.

Na prva dva sastanka Tehnološko vijeće usredotočilo se na regulatornu suradnju i zajednički front protiv Kine. Između ostalog, složili su se oko zajedničkog plana za procjenu jesu li tehnologije umjetne inteligencije pouzdane i uspostaviti radnu skupinu za smanjenje prepreka istraživanju kvantnog računalstva.

Također su se složili podržati projekte digitalnog povezivanja na Jamajci i Keniji s mogućnošću širenja na treće zemlje. SAD i EU također su se obvezali na poboljšanje transparentnosti javnih subvencija sektoru poluvodiča.

Tagovi: subvencije za električne automobile, Valdis Dombrovskis , električni automobili
PROČITAJ I OVO
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE