GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija u bivšoj Renaultovoj tvornici obnavlja proizvodnju Moskviča

Rusija u bivšoj Renaultovoj tvornici obnavlja proizvodnju Moskviča
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 18:06
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija je u srijedu nakon dva desetljeća stanke ponovno pokrenula proizvodnju Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u bivšoj tvornici francuskog Renaulta, objavilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine.

Renault je u svibnju ruskoj državi prodao većinski udio u proizvođaču automobila Avtovazu, navodno za jedan rubalj, uz mogućnost otkupa u roku od šest godina.

Francuska kompanija prodala je i tvornicu koja se sada zove Moskovska tvornica automobila Moskvič, također za jedan rubalj, podsjeća Reuters.

U toj bi se tvornici sada trebali proizvoditi Moskviči, automobilski brend iz doba Sovjetskog Saveza.

“Prvi Moskviči sići će s proizvodne trake u prosincu 2022.”, objavio je u priopćenju ruski proizvođač kamiona Kamaz, tehnološki partner tvornice.

Krajnji je cilj proizvoditi 100.000 Moskviča godišnje, uključujući i njihove električne verzije, znatno manje od prosjeka automobilske industrije čije tvornice proizvode 200.000 do 300.000 automobila godišnje.

U ovoj godini trebalo bi ih biti proizvedeno 600.

Moskvič bi se mogao vratiti u izmijenjenoj verziji, budući da će se za njegovu proizvodnju koristit će se dizajn, inženjering i proizvodna platforma kineskog proizvođača automobila JAC, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Zapadne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu otežale su pristup dijelovima proizvedenima u inozemstvu, a mnogi inozemni proizvođači automobila otišli su iz zemlje. Kamaz i ruska vlada uspostavili su nove opskrbne lance, ali nisu otkrili pojedinosti.

“U bliskoj budućnosti zadatak je uspostaviti procese montaže manjeg opsega, uz uključivanje lokalnih dobavljača do kraja 2023.”, rekao je u priopćenju ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Ministarstvo je priopćilo kako bi pokretanje proizvodnje u punom opsegu omogućilo otvaranje dodatnih 40-ak tisuća radnih mjesta.

Moskvič 3, kojeg opisuju kao urbanog terenca s benzinskim motorom i automatskim ili ručnim mjenjačem, počet će se prodavati u prosincu, priopćilo je ministarstvo.

Ponovno lansiranje Moskviča vjerojatno neće promijeniti sumorne izglede za rusku automobilsku industriju koja bi ove godine prvi puta u modernoj povijesti Rusije mogla prodati manje od milijun automobila, napominje Reuters.

Tagovi: Renault, Moskvič
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE