GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rivianove dionice potonule nakon pauziranja projekta s Mercedesom

Rivianove dionice potonule nakon pauziranja projekta s Mercedesom
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Riviana potonule su više od 6 posto u ponedjeljak nakon što je objavljena informacija o zaustavljanju projekta s Mercedesom.

Naime, Rivian je objavio ranije danas da pauzira planove za zajednički razvoj električnog kombija s Mercedes-Benzom (MBG.DE) i da više neće slijediti memorandum o razumijevanju koji su dvije tvrtke potpisale u rujnu ove godine.

“Naša odluka da pauziramo ovo partnerstvo s Mercedes-Benzom temelji se na našem fokusu na davanje prioriteta ulaganjima s najvećim povratom. Imamo niz prilika za ulaganje našeg kapitala i stalno procjenjujemo i usavršavamo našu analizu ovih projekata," izjavila je financijska direktorica Riviana Claire McDonough u izjavi za Yahoo Finance.

"Pauziranje ovog partnerstva odražava naš proces kontinuirane procjene našeg glavnog kapitala projekata, uzimajući u obzir naše trenutne i očekivane gospodarske uvjete."

Wall Street Journal je prvi izvijestio ranije danas da su rukovoditelji Riviana bili zabrinuti zbog nastavka zajedničkog pothvata za proizvodnju kombija s Mercedesom u njegovoj tvornici u Poljskoj, iz opreza zbog pretjeranog poslovanja u vrijeme tijesnih tržišta kapitala i rastućih globalnih makro strahova.

Mercedes kaže da će zasad nastaviti razvijati svoje operacije električnih kombija s Rivianom.

"Dok je vremenski raspored za našu zajedničku europsku proizvodnju joint venture sada na čekanju, tempo naše vlastite strategije elektrifikacije u Mercedes-Benz Vans ostaje nepromijenjen", izjavio je šef Mercedes-Benza za dostavna vozila Mathias Geisen.

“Plan povećanja za našu novu tvornicu za proizvodnju električnih vozila u Jaworu, Poljska, nije pogođen. Nastavit ćemo punom brzinom i odlučnošću povećavati proizvodnju električnih vozila u našoj prvoj namjenskoj tvornici električnih kombija – dizajniranoj za maksimalnu fleksibilnost i produktivnost.”

Iako je dogovor pauziran i zapravo mrtav, obje strane kažu da bi željele istražiti strateške "prilike" u budućnosti.

Za Rivian, pauza dolazi dok je u načinu rada kako bi ispunio svoje poslovanje s potrošačima s avanturističkim vozilima R1T i R1S, te na komercijalnoj strani sa svojim kombijem EDV. Rivian je bio pod pritiskom da isporuči 25.000 vozila tijekom godine, cilj kojeg je smanjio u ožujku zbog nedostatka dijelova i povećanja tvornica.

Tagovi: Rivian, Mercedes, električna vozila
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE