GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rivian udvostručio gubitak u drugom kvartalu

Rivian udvostručio gubitak u drugom kvartalu
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 13:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Rivian je izgubio 1,7 milijardi dolara u drugom tromjesečju 2022.

Gubici proizvođača automobila više su se nego udvostručili u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je izgubio 580 milijuna dolara.

Izvršni direktor Riviana RJ Scaringe rekao je tijekom razgovora s investitorima da tijekom "velikog dijela" drugog kvartala nisu mogli u potpunosti iskoristiti svoju proizvodnu liniju.

"Nismo bili u mogućnosti raditi čak niti jednu smjenu zbog opskrbe komponentama", rekao je Scaringe.

Rivian očekuje da će nestašice u opskrbnom lancu nastaviti ograničavati njegov rast, ali je dovoljno uvjeren u poboljšane izglede da je rekao da očekuje dodavanje druge smjene u proizvodnom pogonu u Normalu, Illinois, kasnije ove godine. Scaringe je izrazio uvjerenje da će stopa proizvodnje nastaviti rasti, budući da je povećanje broja vozila koja izlaze iz tvornice ključno za postizanje profitabilnosti.

Rivian, koji ima snažnu potporu Amazona, imao je 98.000 prednarudžbi u SAD-u i Kanadi krajem lipnja, a rekao je da se njegova stopa prednarudžbi ove godine povećala. Većina novih kupaca za njegov kamionet, R1T, nikada prije nije posjedovao kamionet, rekao je proizvođač automobila.

Veliki gubici u skladu su s Rivianovim očekivanjima za ovu godinu. Kaže da su gubici proizašli iz ulaganja u ljude, tehnologiju i programe vozila.

Rivian je u srpnju otpustio 6% svoje radne snage, navodeći kao razlog inflaciju i povećane kamatne stope.

Rivian je u drugom tromjesečju proizveo 4.401 vozilo i isporučio 4.467 vozila, a proizvodnja mu je porasla za 72% u odnosu na prvo tromjesečje godine, kada je proizvedeno 2.553 vozila. Proizvođač automobila ove godine planira proizvesti 25.000 jedinica. Dionice Riviana pale su 2% u trgovanju izvan radnog vremena.

Proizvođač automobila još uvijek ima više od 15 milijardi dolara u gotovini za financiranje svojih operacija, za koje kaže da će biti dovoljno za financiranje nadolazeće tvornice u Georgiji i nove platforme za vozila, nazvane R2.

Tagovi: Rivian, GUBITAK, električni automobili, Amazon
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE