GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac predstavio novi kampus vrijedan 200 milijuna eura

Rimac predstavio novi kampus vrijedan 200 milijuna eura
KAMPUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 12:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon godina nagađanja Rimac Automobili potvrdili su da će se novi kampus kompanije graditi nedaleko njihovog sadašnjeg sjedišta u Svetoj Nedjelji. Ukupna investicija trebala bi biti veća od 200 milijuna eura, a kampus bi trebao biti useljen za dvije godine.

Trenutačno kompanija svoje poslovanje obavlja na šest lokacija, a do izgradnje kampusa težište planira staviti na prostor na Jankomiru. Tamo je već u uredske prostorije veličine 4400 kvadrata preselila 40 posto zaposlenih, a u taj će prostor useliti i proizvodnju, barem privremeno, a koja bi trebala zauzimati 25.000 kvadrata. Jankomir je također blizu Svete Nedjelje, a to mjesto udaljeno je 16 kilometara od središta Zagreba.

Proizvođač najbržeg električnog automobila na svijetu i sve aktivniji dobavljač tehnologije za velike svjetske marke vozila navodi da će se novi kampus prostirati na površini od 200.000 kvadrata.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila kaže da je prije samo deset godina cijela tvrtka zapravo bio samo on, sam u garaži.

- Od tada smo narasli na oko tisuću zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom - kaže Rimac.

U Rimac Automobilima navode da će kampus uključivati tehnološki napredno sjedište, testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej.

Novi kompleks imat će dvije odvojene zgrade za istraživanje i razvoj te za proizvodnju. Na lokaciji će biti i pogon za testiranje i proizvodnju baterija, lakirnica, pogon za proizvodnju kompozita, linija za proizvodnju hiperautomobila, testna staza, laboratorij za kontrolu kvalitete, data room za praćenje velike količine podataka koje prikupljaju senzori u vozilima, kao i muzej.

U okviru kampusa bit će i prostori za opuštanje zaposlenika te restoran.

Cijeli kampus planirano je da bude okružen prirodom i potpuno neutralan za okoliš. U okviru kampusa čak će se proizvoditi i organska hrana, a po prostoru kampusa slobodno će se kretati domaće životinje.

U sklopu kampusa bit će smješteni i uredi i proizvodnja električnih bicikala Greyp.

Kampus je dizajnirala hrvatska arhitektonska tvrtka. Ista ona koja je projektirala i novi kampus Infobipa u Zagrebu, a koji bi se trebao otvoriti do ovog ljeta. Tvrtka 3LHD dizajnirala je niz velikih projekata, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou.

- S brzim rastom su dolazili i problemi s prostorom koje smo „krpali“ s mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u preko 10 zgrada u 6 gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i suradnja između timova nam je od iznimne važnosti pa smo stoga odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus - kaže Rimac.

Plan je Rimac Automobila da kampus bude otvorenog tipa što znači da će se po zelenim površinama moći kretati i građani. To je bitno drugačije od sličnih kampusa na zapadu, koji su zbog straha od industrijske špijunaže u pravilu zatvoreni za javnost.

Tvrtka Rimac Automobili trenutačno zapošljava 1000 stručnjaka za različite faze proizvodnje automobila, kako njegovog hardverskog tako i softverskog djela. Plan Mate Rimca je da tvrtka u idućih par godina broji preko 2500 zaposlenika.

Iako je hrvatska tvrtka najpoznatija po proizvodnji električnih automobila, njegov je temeljni posao istraživanje i razvoj komponenti za električna vozila, kreiranje električnih prototipova kao i proizvodnja električnih komponenti.

Tagovi: Rimac Automobili, Mate Rimac, Rimac Kampus, Greyp, 3LHD, Infobip, kampus Rimca
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE