GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac Automobili: Porsche će povećati udjel, ali ostat ćemo neovisni

Rimac Automobili: Porsche će povećati udjel, ali ostat ćemo neovisni
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 10:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Porscheov će se udio u Rimac Automobilima povećati, ali ni blizu 50 posto kako su to izvijestili neki mediji, istaknuli su za Hinu iz Rimac Automobila.

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno kako bi moćni njemački Porsche trebao sudjelovati u novoj rundi financiranja za Rimac Automobile, u kojoj bi tvrtka trebala prikupiti dodatnih 130 do 150 milijuna eura. To je u razgovoru za Automobilwoche navodno rekao osnivač kompanije Mate Rimac, a prenijeli su hrvatski mediji.

Iz Rimac Automobila, međutim, ističu kako s Porscheom imaju vrlo čvrsto partnerstvo koje je ključno za tu tvrtku s pogonima u Svetoj Nedelji.

"Porsche je dioničar Rimca od 2018. godine s trenutno 15,5 posto vlasništva, akumuliranog tijekom nekoliko krugova ulaganja. Istina je da razgovaramo o daljnjem proširenju ove suradnje koja će dovesti do povećanja Porscheova udjela u Rimac Automobilima, no neki su mediji pogrešno izvijestili da će Porsche preuzeti 50 posto ili gotovo 50 posto tvrtke", navodi se u njihovom odgovoru za Hinu, vezanom uz navedenu kalkulaciju objavljenu u stranom mediju.

"Jako smo sretni što će partnerstvo s Porscheom još više ojačati, ali u interesu je i Rimca i Porschea da je Rimac potpuno neovisna tvrtka. Surađujemo s mnogim automobilskim tvrtkama koje nisu naši dioničari i postoji jasna razlika između dioništva i projekata. Nama je vrlo važno da naši kupci u industriji imaju mira da je Rimac neovisan i da postoji "informacijski zid" između projekata i dioničara (ne samo Porschea, već i Hyundaija i ostalih) - i to se neće promijeniti", naglašavaju iz Rimac Automobila.

Ističu i da je povjerljivost vrlo cijenjena u industriji te je jedna od osnova suradnje između tvrtki.

"Naši dioničari zadovoljni su takvim aranžmanom i očekuju istu razinu profesionalnog ponašanja i povjerljivosti za svoje projekte i projekte kupaca. Dakle, poanta je u tome: Porscheov udio će se povećati, ali ni blizu 50 posto, a Rimac će ostati neovisan s mnogim industrijskim kupcima koji nisu naši dioničari / investitori", zaključuju iz propulzivne svetonedjeljske tvrtke, vrlo cijenjene i u svjetskim krugovima.

Inače, jučer je objavljeno da bi, dakle, Porsche bi trebao sudjelovati u novoj rundi financiranja za Rimac Automobile, u kojoj bi tvrtka trebala prikupiti dodatnih 130 do 150 milijuna eura, a financiranje bi se trebalo izvršiti za dva do tri mjeseca.

Isto tako, još jedna runda financiranja planira se do kraja godine.

Kalkuliralo se i da bi Porsche, slijedom tog financiranja, mogao povećati svoj udio u Rimac Automobilima do nešto ispod 50 posto, u dogovoru u sklopu kojega bi Rimac preuzeo Volkswagenov luksuzni brend Bugatti.

Iz Rimac Automobila, dakle, zasad odbacuju takvu mogućnost.

Automobilwoche je objavio i da Rimac do početka 2023. godine planira više nego udvostručiti radnu snagu, sa sadašnjih tisuću na 2,5 tisuće zaposlenih.

Rimac Automobili uz ostalo proizvode male serije vrhunskih i ekstremno skupih električnih automobila, ali i pogonske sklopove za električne automobile za neke od najelitnijih svjetskih proizvođača automobila.

Tagovi: Rimac Automobili, Bugatti, Mate Rimac, Porsche
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE