GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault i Plug Power u projektu HYVIA: Prva usluga mobilnosti temeljena na vodiku

Renault i Plug Power u projektu HYVIA: Prva usluga mobilnosti temeljena na vodiku
GORIVE ĆELIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 08:53
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Prva tri modela s gorivnim ćelijama temeljit će se na platformi Renaulta Master, a na europsko tržište stići će krajem 2021. Krajnji cilj je stvaranje cjelovitog ekosustava gospodarskih vozila s pogonom na gorivne ćelije, ekološke proizvodnje vodika i izgradnju stanica za opskrbu vodikom diljem Europe

Renault Grupa, jedan od najistaknutijih aktera automobilske industrije, i tvrtka Plug Power Inc., svjetski predvodnik u području gotovih rješenja temeljenih na vodiku, su predstavili zajednički pothvat HYVIA, kako je to bilo najavljeno 12. siječnja 2021. Zajednički pothvat u ravnopravnom je vlasništvu dvaju partnera i temelji se na uravnoteženom upravljanju. Njime će predsjedati David Holderbach koji ima više od 20 godina iskustva u strateškoj, proizvodnoj i međunarodnoj prodaji Renault Grupe, piše tportal.

Naziv HYVIA nastao je spajanjem skraćenog oblika engleske riječi za vodik ('HY') i latinske riječi za cestu ('VIA') te odražava zaokret prema mobilnosti s niskom stopom emisija. Vozila poput lakih gospodarskih vozila zahtijevaju veći doseg i kraće vrijeme punjenja gorivom, pri čemu se vodikove gorivne ćelije nameću kao daleko najbolji odabir pogonskog goriva.

Aktivnosti u okviru projekta HYVIA provode se na Renaultovim lokacijama u Francuskoj. Sjedište zajedničkog pothvata i odjeli za istraživanje i razvoj nalazit će se u Villiers-Saint-Frédéricu te će uključivati centar za inženjering i razvoj lakih gospodarskih vozila Grupe Renault kako bi se u što većoj mjeri potaknula sinergija između timova.

Proizvodni i logistički odjeli nalazit će se u Flinsu kao dio projekta Re-Factory, a sastavljanje gorivnih ćelija i izgradnja punionica započet će krajem 2021. Prva vozila, temeljena na Renaultu Master, sastavljat će se u tvornici Batilly. Za ugradnju gorivnih ćelija bit će zadužen PVI, podružnica Grupe Renault koja od 2017. godine djeluje u Gretz-Armainvilliersu.

Vodikova tehnologija HYVIA nadopunjuje Renaultovu tehnologiju E-TECH i povećava doseg na 500 km u samo 3 minute punjenja. Osim što potpuno ispunjava potrebe vozača lakih gospodarskih vozila, istovremeno zadovoljava i nove propise u pogledu smanjenja ugljičnih emisija u gradovima.

Prva tri modela s gorivnim ćelijama nastala u okviru ovog projekta temeljit će se na platformi Renaulta Master, a na europsko tržište stići će krajem 2021. Njihovo predstavljanje bit će popraćeno izgradnjom punionica i uspostavljanjem lanca opskrbe ekološki proizvedenim vodikom.

Za prijevoz robe je predviđena inačica kombi i šasija s kabinom za veći utovarni kapacitet, dok je za prijevoz ljudi predviđena inačica City bus.

Tagovi: Renault, Plug Power, projekt HYVIA, vodik, gorive ćelije
PROČITAJ I OVO
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE