GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renault i Nissan restrukturiraju alijansu

Renault i Nissan restrukturiraju alijansu
SAVEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 14:35
Autor: SEEbiz / autoklub
PARIZ - Nissan i Renault navodno su postigli dogovor o restrukturiranoj alijansi i uskoro bismo mogli dobiti službeno priopćenje o detaljima nastavka suradnje. Pregovori između dva proizvođača koji usko surađuju još od 1999. godine trajali su duže vrijeme.

U veljači je najavljen okvir za novi savez prema kojem bi Nissan trebao preuzeti do 15% udjela u Renaultovoj tvrtki za električna vozila Ampere, dok bi Renault trebao smanjiti svoj udio od 43% u Nissanu.

Nakon te najave navodno su neki visoki rukovoditelji i direktori Nissana osporili odredbe sporazuma i tražili njegovu izmjenu.

Reuters saznaje da se u pregovorima nakon veljače smanjilo ulaganje Nissana u Ampere. Umjesto 15 posto udjela Nissan će uzeti udio koji bi mogao biti manji od 10 posto.

Sve ovisi o vrijednosti Renaultove tvrtke za električne aute kada izađe na burzu. Stručnjaci vrijednost Amperea procjenjuju na 10 milijardi eura.

Renault posebno želi privući što više investitora u Ampere. Mitsubishi je izrazio zanimanje za preuzimanje malog udjela u tvrtki, a proizvođač poluvodiča Qualcomm potvrdio je da će i on ulagati.

Bivši šef Nissana i Renaulta, kontroverzni Carlos Ghosn rekao je medijima da najnoviji sporazum između dviju kompanija sugerira da među njima još uvijek postoji veliko nepovjerenje.

"Posljednjim sporazumom se pokušava ići na mini savez s vrlo smanjenim opsegom suradnje. Još uvijek postoji veliko nepovjerenje između dvije organizacije, upravo je takva situacija", rekao je Ghosn.

Nikakve službene potvrde o dogovoru oko alijanse još nema, a Nissan je u nedavnoj izjavi opisao pregovore kao "u tijeku".

Tagovi: Renault, Nissan, Ampera
PROČITAJ I OVO
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
NOVITETI
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
ŽENEVA - Dacia - rumunjski ogranak francuskog Renaulta predstavila je na godišnjem salonu automobila u Ženevi treću generaciju svog Dustera, jednog od najprodavanijih SUV modela u Europi koji se bori za tržišni udio u Njemačkoj.
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
POTEZI
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
SAN FRANCISCO - Apple će ugasiti svoj tim koji radi na električnim automobilima, pod nazivom Special Projects Group, prema Bloombergu.
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
TVRDNJE
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
BERLIN - Američki proizvođač automobila Tesla "konstantno i značajno" premašuje ograničenja otpadnih voda u svojoj tvornici u blizini Berlina, prema lokalnoj udruzi za vodu.
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
DISTRIBUCIJA
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
BUDIMPEŠTA - Opel je ponovno odabrao podružnicu AutoWallis Grupe, AutoWallis Distribution, da djeluje kao veleprodajni distributer za marku Opel u četiri zemlje u regiji CEE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE