GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi električni SUV slavnog Lotusa

Prvi električni SUV slavnog Lotusa
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2022 / 09:16
Autor: SEEbiz / Autonet
ZAGREB - Lotus Eletre otkriva kako bi trebala izgledati budućnost kultne britanske marke sportskih automobila. Prvi je to "električni hiper-SUV" na svijetu atraktivnog izgleda i primamljivih karakteristika.

Modelom Emira Lotus je prošle godine obilježio svoj oproštaj od benzinskih pogona, najavivši tako da će njihova marka uskoro postati potpuno električna. Ovoga tjedna dobili smo i potvrdu toga, kao i najavu potpuno novog smjera kojim će legendarna britanska kompanija krenuti – predstavljen je, naime, prvi električni SUV pod markom Lotusa, naziva Eletre.

Iz Lotusa kažu kako je riječ o prvom “električnom hiper-SUV-u” na svijetu, što bi značilo da će se smjestiti, očekivano, u viši cjenovni segment, gdje će konkurirati klasično pokretanim luksuznim SUV-ima poput Lamborghinija Urus, ili pak električnim hiperautomobilima koji se ne mogu pohvaliti praktičnošću crossovera.

U sklopu otkrivanja ovog modela naglašeno je kako će ga pokretati dva elektromotora, svaki smješten na jednoj osovini, ukupne snage oko 600 KS – i to u početnoj verziji Eletre. Ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi iznositi tek 2,9 sekunde, a najviša brzina dosegnut će 260 km/h. Snaga iz motora će se na cestu prenositi kroz sve (23-inčne) kotače.

Doseg s jednim punjenjem bi, prema WLTP ciklusu, trebao mjeriti do čak 600 kilometara. Sve to omogućit će baterije kapaciteta većega od 100 kWh, koje će se moći puniti snagom od čak 350 kW – to bi značilo da će se 400 kilometara dosega u Eletre moći “natočiti” za samo 20 minuta. Od ostalih karakteristika, istaknuti su zračni ovjes prilagodljive visine te zakretanje stražnjih kotača za smanjenje polumjera okretanja.

Na Lotusov dizajn ne treba trošiti riječi – vidljivo je da će ovo biti SUV za kojim će se okretati glave, s brojnim atraktivnim detaljima i prepoznatljivim svjetlosnim potpisom. Prednja rešetka aktivna je, pa se može otvoriti kada motorima, baterijama ili kočnicama treba dodatno hlađenje.

Od tehničkih dodataka, 5,1 metara dug Eletre će dolaziti s ugrađenim lidar senzorima sa svih strana, koji bi trebali omogućiti i autonomnu vožnju (nije objavljeno koje razine), a softverske nadogradnje poboljšavat će dostupne opcije. U Kabini dominira veliki 15,1-inčni infotainment zaslon, dok se ispred vozača (i suvozača!) nalaze tek oko 3 centimetra visoki, ali široki zasloni s osnovnim informacijama.

Tagovi: lotus Eletre, Lotus, električni automobili
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE