GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva grupa Fiatovih radnika iz Kragujevca ide ove sedmice na rad u Slovačku

Prva grupa Fiatovih radnika iz Kragujevca ide ove sedmice na rad u Slovačku
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / Beta
KRAGUJEVAC - Prva grupa radnika Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA), koja je prihvatila poziv te kompanije, otići će ove sedmice u Slovačku na jednogodišnji rad u Stellantisovoj fabrici automobila, saznaje nezvanično Beta.

Nema zvaničnih podataka iz FCA koliko se radnika odlučilo za odlazak, ali u sindikatima kažu da se radi o manjem broju zaposlenih, nekoliko desetina.

Kako navode u sindikatima, poslodavac će za radnike koji će otići na rad u Slovačku obezbediti 3600 evra, odnosno dva bonusa.

Prvi od 1.500 evra isplatiće im prilikom odlaska, a drugi bonus od 2.100 evra po povratku, posle godinu dana.

Samostalni sindikat FCA je danas saopštio da ponudu radnicima Fijata da odu na rad u Slovačku, na period od godinu dana, razume „kao omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu“.

U sindikatu dodaju da oni ne utiče na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je „rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti“.

Ističu da je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla, ili naknadu troškova u te svrhe.

Takodje, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje.

„Zato ističemo da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama“, zaključuje se u saopštenju.

Poručuju da će sindikalna organizacija FCA, u skladu sa svojom ulogom, biti zaštitnik slobodno izražene volje radnika.

Inače, proizvodni radnici FCA i sestrinske firme „Fijat plastik“ od 24. marta se nalaze na plaćenom odsustvu.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Stellantis, Slovačka, Zoran Marković, Fiat 500L, Nikola Mandarić
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE