GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja Toyota Motor Europea porasla je za 8% u 2021. i dosegla rekordni tržišni udio

Prodaja Toyota Motor Europea porasla je za 8% u 2021. i dosegla rekordni tržišni udio
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Toyota Motor Europe (TME) 2021. godinu zaključila je s ukupno 1.076.300 prodanih vozila marke Toyota i Lexus i tako ponovno nadmašila sveukupni stabilni tržišni rezultat.

Tijekom tog razdoblja, ukupni tržišni udio tvrtke TME povećao se za 0,4 postotna boda na 6,4%, što je rekord za kompaniju, dok se ukupan rast od 2018. godine povećao za 1,4 postotna boda. Zahvaljujući ovom rezultatu, Toyota je po prvi put ikad postala 2. najprodavanija marka osobnih vozila u Europi. Za tako uspješan rezultat svakako je zaslužna i rekordno visoka potražnja kupaca za vozilima s niskim emisijama CO2, što obuhvaća baterijska električna vozila, električna vozila s pogonom na vodik, plug-in hibridna električna vozila te hibridna električna vozila. Prodajni rezultati hibridnih vozila tvrtke TME s brojkom od 623.777 vozila predstavljaju godišnje povećanje od 19%, od čega je 58% ostvareno na globalnoj razini, a 70% u Zapadnoj Europi.

„Oduševljeni smo iznimno visokim rezultatima koje smo postigli u izazovnim uvjetima u kojima je čitava automobilska industrija bila suočena s prekidima u opskrbnom lancu. Zahvaljujemo se našim kupcima na lojalnosti i iskazanom povjerenju. Vjerujem da je ovako konstantna visoka potražnja pokazatelj uspješnosti naše strategije da ostanemo usmjereni na proširenje svog proizvodnog programa i uvođenje novih elektrificiranih vozila s nultom stopom štetnih emisija ili s niskim štetnim emisijama. Asortiman proizvoda i pogonskih sklopova omogućio je tvrtki TME da ispuni zadane ciljeve Europske unije u pogledu emisija CO2 za 2021. godinu, a to je nešto na čemu ćemo i dalje predano raditi u budućnosti jer je naš cilj ugljična neutralnost.”, kazao je Matt Harrison, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Toyota Motor Europe

U prosincu su Toyota i Lexus otkrili nekoliko novih elektrificiranih proizvoda koji će odigrati ključnu ulogu u strategiji ugljične neutralnosti. Na globalnoj razini, tvrtka će do 2030. godine pokriti sve segmente i u ponudi imati 30 baterijskih električnih vozila. Do tog trenutka, TME ima za cilj asortiman od najmanje 50% vozila s nultom emisijom u Zapadnoj Europi, dok je cilj Lexusa da u kategoriji ZEV (eng. Zero Emission Vehicles – vozila s nultom emisijom) bude 100% vozila. Do 2035. godine tvrtka TME bit će spremna za smanjenje emisija CO2 od 100% za sva nova vozila unutar Europske unije. A u međuvremenu će TME proširiti svoju ponudu ZEV proizvoda na 10 modela do 2025. godine.

Toyota je 2021. godine povećala svoj udio na globalnom tržištu za 0,6 postotnih bodova na 6,3%, dok je prodaja porasla za 9% na 1.003.859. Na najprodavanije modele marke, modele Corolla, Yaris i RAV4, otpada 55% te vrijednosti. Sveukupno, za taj porast zaslužna su hibridna električna vozila u obimu od 58% (+ 5,0 postotnih bodova na godišnjoj razini) i 69% (+ 6,0 postotnih bodova) u Zapadnoj Europi.

Među istaknutim modelima je i novi Yaris Cross iz kategorije kompaktnih SUV vozila. U travnju 2021. godine najavljena je potpuno nova podmarka bZ (kratica od imena Toyotine strategije „Beyond Zero“ – povrh nulte emisije), izrađena na platformi eTNGA, a u prosincu 2021. uslijedila je i europska premijera prvog baterijskog električnog modela bZ4X.

Prodaja Lexusa povećala se za 2% na godišnjoj razini i ostvaren je tržišni udio u sektoru premium vozila od 2,3%. Na najprodavanije modele marke, Lexus UX, Lexus NX i Lexus RX, otpada 81% te vrijednosti. Sveukupno gledano, hibridna električna vozila predstavljaju 61% sveukupne prodaje u Europi, sa zabilježenim povećanjem na 96% u Zapadnoj i Srednjoj Europi.

U 4. kvartalu 2021. godine Lexus je na tržište plasirao novu generaciju modela NX i tako tržištu predstavio prvo plug-in hibridno električno vozilo marke, uz već značajno poboljšan hibridni električni model. Lexus je nedavno najavio svoje prvo potpuno električno vozilo na posebnoj platformi, RZ 450e, koje će javnosti predstaviti u prvoj polovini 2022. Lexus ima ambiciozan plan porasta i širenja s planiranim plasiranjem 20 novih modela vozila na tržište do 2025. godine, što predstavlja gotovo udvostručenje broja vozila na 130.000 u Europi za to razdoblje.

Tagovi: Toyota Motor Europe, Toyota, Matt Harrison, Toyota Corolla, Toyota Yaris, Toyota RAV4
PROČITAJ I OVO
Toyotini proizvodni ciljevi nedostižni zbog nestašice čipova
PROBLEMI
Toyotini proizvodni ciljevi nedostižni zbog nestašice čipova
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Toyota očekuje da će zbog nestašice poluvodiča proizvesti manje automobila u poslovnoj godini 2021/2022. no što je planirao.
Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna
IZVJEŠĆE
Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna
ZAGREB – Dok je automobilski sektor usredotočen na izazove pred njim i povratak na stopu rasta prije pandemije, u očima potrošača ključne vrijednosti pri izboru vozila ostale su pristupačnost i provjerenost tehnologija (komocija s onim što od prije poznaju).
Hrvatska i Mađarska s najvećim rastom potražnje za automobilima u 2021.
AUTO TRŽIŠTE
Hrvatska i Mađarska s najvećim rastom potražnje za automobilima u 2021.
ZAGREB - Potražnja za automobilima u EU blago je pala u 2021. godini, ponajprije zbog nestašice poluvodiča, dok je Hrvatska uz bok Mađarskoj s najvećim rastom, pokazalo je u utorak izvješće udruge proizvođača automobila ACEA.
Nestašica čipova pogodila prodaju Renaulta u 2021.
PRODAJA
Nestašica čipova pogodila prodaju Renaulta u 2021.
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je u ponedjeljak o padu prodaje u 2021. godini koju je obilježila nestašica čipova, prouzročivši probleme u proizvodnji vozila širom svijeta.
Subaru predstavio električni auto od 1073 konja
STRATEŠKI
Subaru predstavio električni auto od 1073 konja
ZAGREB - Subaru je relativni početnik u domeni električnih automobila, ali se sve više zahuktava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE