GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za automobilima u Europi porasla u rujnu

Potražnja za automobilima u Europi porasla u rujnu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u rujnu, prvi puta u ovoj godini, a u Hrvatskoj je ponovo smanjena, sedmi mjesec zaredom, odražavajući kontinuirani utjecaj pandemije koronavirusa, pokazalo je izvješće ACEA-e.

U rujnu je u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci bili dostupni) registrirano 933.987 novih automobila, čime je njihov broj porastao 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U kolovozu potonula je 18,9 posto.

Potražnja za automobilima u Europi padala je od početka godine a u ožujku teško ju je pogodila pandemija koronavirusa zbog kojeg su vlade ograničile kretanje građana i putovanja. Najveći pad broja registriranih automobila zabilježen je u travnju, za 76,3 posto, prema ACEA-i.

Rujan pokazuje oporavak najvećeg europskog tržišta, onog Njemačke, gdje je broj registriranih novih automobila porastao 8,4 posto. Rast je zabilježen i u Italiji, za 9,5 posto.

Među vodećim europskim tržištima daleko je najviše pala potražnja za automobilima u Španjolskoj, za 13,5 posto. Slijedi Francuska s 3-postotnim padom.

ACEA-ino izvješće pokazuje i pretpandemijski obrazac potražnje za automobilima, u kojem je 'stara' Europa bilježila daleko slabiji rast potražnje od 'nove'. U rujnu je tako broj registriranih novih automobila u 'starim' članicama EU-a porasto samo 2,1 posto.

U zemljama koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine poskočila je 11,6 posto. Na najvećem tržištu 'nove' Europe, onom Poljske, porasla je osam posto. Češka je kao drugo tržište po veličini bilježila 7-postotni pad.

Najviše je u toj skupini zemalja poskočila potražnja za automobilima u Rumunjskoj, trećem tržištu, za 80 posto.

U Hrvatskoj je u rujnu prema ACEA-inim podacima registrirano 3.907 novih automobila, što je 12,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Silazni trend nastavljen je tako sedmi mjesec zaredom, iako je pad najblaži od rasplamsavanja pandemije koronavirusa u ožujku.

Hrvatska s najvećim padom u prvih devet mjeseci

U razdoblju od siječnja do rujna u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 7,05 milijuna novih automobila, 28,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Potražnja za novim automobilima pala je na sva četiri vodeća europska tržišta, a najviše u Španjolskoj, za 38,3 posto. I Italija je bilježila za trećinu manje registriranih novih automobila, a blizu je i Francuska gdje je njihov broj pao 28,9 posto.

U Njemačkoj potražnja je smanjena za četvrtinu u odnosu na prvih devet mjeseci 2019.

I 'nove' i 'stare' članice EU-a bilježile su gotovo isti postotni pad, za 29 posto, pokazuje izvješće ACEA-e.

U Hrvatskoj je prema podacima udruženja u razdoblju od siječnja do rujna registrirano 28.246 novih automobila, što predstavlja pad za 45 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najveći među zemljama EU-a.

Tagovi: potražnja za novim automobilima u Europi, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Arcfox lansira električni autonomni automobil u partnerstvu s Huaweijem
PROJEKTI
Arcfox lansira električni autonomni automobil u partnerstvu s Huaweijem
LONDON - Kineski proizvođač Arcfox lansira električni autonomni auto u partnerstvu s Huaweijem.
Turski električni automobil konkurencija Tesli i Volkswagenu
KONKURENCIJA
Turski električni automobil konkurencija Tesli i Volkswagenu
FRANKFURT - Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) prenio je da će električno tursko vozilo koje proizvodi turska Inicijativna grupa za automobile (TOGG) biti veliki izazov i konkurent za automobile u njegovoj klasi, poput Tesle i Volkswagena.
Japanski Nidec planira gradnju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu
INVESTICIJE
Japanski Nidec planira gradnju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu
BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva privrede razmenili su u Beogradu Okvirni sporazum sa japanskom grupacijom Nidec Corporation koja planira gradnju fabrike motora za vozila na električni pogon u Novom Sadu, kao i istraživačko-razvojni centar.
Ferrari darovao Leclercu bolid u kojem je ostvario dvije pobjede
FORMULA 1
Ferrari darovao Leclercu bolid u kojem je ostvario dvije pobjede
MARANELLO - Vozač Ferrarija Charles Leclerc od danas je vlasnik novog automobila, onog kojim je 2019. ostvario svoje jedine dvije pobjede u utrkama Svjetskog prvenstva formule 1, pohvalio se njime na svom Instagramu profilu.
Nestašica čipova mogla bi utjecati i na proizvodnju u Porscheu
PROBLEMI
Nestašica čipova mogla bi utjecati i na proizvodnju u Porscheu
STUTTGART - Njemački proizvođač luksuznih automobila Porsche možda će morati prilagoditi proizvodnju zbog nestašice ključnih čipova za automobile, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE