GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za automobilima u Europi porasla u rujnu

Potražnja za automobilima u Europi porasla u rujnu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u rujnu, prvi puta u ovoj godini, a u Hrvatskoj je ponovo smanjena, sedmi mjesec zaredom, odražavajući kontinuirani utjecaj pandemije koronavirusa, pokazalo je izvješće ACEA-e.

U rujnu je u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci bili dostupni) registrirano 933.987 novih automobila, čime je njihov broj porastao 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U kolovozu potonula je 18,9 posto.

Potražnja za automobilima u Europi padala je od početka godine a u ožujku teško ju je pogodila pandemija koronavirusa zbog kojeg su vlade ograničile kretanje građana i putovanja. Najveći pad broja registriranih automobila zabilježen je u travnju, za 76,3 posto, prema ACEA-i.

Rujan pokazuje oporavak najvećeg europskog tržišta, onog Njemačke, gdje je broj registriranih novih automobila porastao 8,4 posto. Rast je zabilježen i u Italiji, za 9,5 posto.

Među vodećim europskim tržištima daleko je najviše pala potražnja za automobilima u Španjolskoj, za 13,5 posto. Slijedi Francuska s 3-postotnim padom.

ACEA-ino izvješće pokazuje i pretpandemijski obrazac potražnje za automobilima, u kojem je 'stara' Europa bilježila daleko slabiji rast potražnje od 'nove'. U rujnu je tako broj registriranih novih automobila u 'starim' članicama EU-a porasto samo 2,1 posto.

U zemljama koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine poskočila je 11,6 posto. Na najvećem tržištu 'nove' Europe, onom Poljske, porasla je osam posto. Češka je kao drugo tržište po veličini bilježila 7-postotni pad.

Najviše je u toj skupini zemalja poskočila potražnja za automobilima u Rumunjskoj, trećem tržištu, za 80 posto.

U Hrvatskoj je u rujnu prema ACEA-inim podacima registrirano 3.907 novih automobila, što je 12,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Silazni trend nastavljen je tako sedmi mjesec zaredom, iako je pad najblaži od rasplamsavanja pandemije koronavirusa u ožujku.

Hrvatska s najvećim padom u prvih devet mjeseci

U razdoblju od siječnja do rujna u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 7,05 milijuna novih automobila, 28,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Potražnja za novim automobilima pala je na sva četiri vodeća europska tržišta, a najviše u Španjolskoj, za 38,3 posto. I Italija je bilježila za trećinu manje registriranih novih automobila, a blizu je i Francuska gdje je njihov broj pao 28,9 posto.

U Njemačkoj potražnja je smanjena za četvrtinu u odnosu na prvih devet mjeseci 2019.

I 'nove' i 'stare' članice EU-a bilježile su gotovo isti postotni pad, za 29 posto, pokazuje izvješće ACEA-e.

U Hrvatskoj je prema podacima udruženja u razdoblju od siječnja do rujna registrirano 28.246 novih automobila, što predstavlja pad za 45 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najveći među zemljama EU-a.

Tagovi: potražnja za novim automobilima u Europi, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina
PROJEKTI
Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina
BERLIN - Elon Musk bio je oduševljen. Kad nas je početkom rujna posjetio, nije mogao vjerovati da smo u tako kratkom roku uspjeli toliko toga izgraditi - kaže Tonči Vanjak dok nam pokazuje videa i fotografije s gradilišta najveće privatne investicije u Njemačkoj.
Hamilton prestigao Schumachera
FORMULA 1
Hamilton prestigao Schumachera
PORTOMAO - Britanski vozač Lewis Hamilton (35) pobjedom je na F1 VN Portugala u Portimau došao do 92. trijumfa u karijeri i prestigao Michaela Schumachera na listi svih vremena po broju pobjeda.
Torp bike: Riječki električni off road motocikl spreman za serijsku proizvodnju
STARTUP
Torp bike: Riječki električni off road motocikl spreman za serijsku proizvodnju
RIJEKA - Torp bike – prvi riječki električni off road motocikl, spreman je za serijsku proizvodnju, potvrdili su nam Teo Žikić i Damir Šarčević, čelni ljudi tvrtke Torp koji već nekoliko godina, zajedno sa suradnicima, rade na osmišljanju i usavršavanju ovog, u hrvatskoj jedinstvenog vozila, namijenjenog isključivo vožnji po nepristupačnim terenima, sve popularnijem sportu u cijelom svijetu.
Bugatti u srijedu predstavlja novi model
NOVITETI
Bugatti u srijedu predstavlja novi model
MILANO - Bugatti priprema lansiranje novog modela, a sada imamo potvrdu da će se događaj održati u srijedu, 28. listopada.
Fiat Chrysler ulaže u proizvodnju električnih automobila u Kanadi
INVESTICIJE
Fiat Chrysler ulaže u proizvodnju električnih automobila u Kanadi
TORONTO - Američki proizvođač automobila Fiat Chrysler najavio je investiciju u Kanadi, gdje će sklapati električne automobile, kao dio sporazuma s Uniforom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE