GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za automobilima u Europi pala i u veljači

Potražnja za automobilima u Europi pala i u veljači
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2020 / 11:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potražnja za automobilima u Europi ponovo je pala u veljači dok je u Hrvatskoj gotovo stagnirala, izvijestilo je u srijedu udruženje proizvođača ACEA.

U veljači su u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 957.052 nova automobila, 7,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Gotovo identičan postotni pad potražnje zabilježen je i u siječnju.

U ACEA-i pad objašnjavaju promjenama poreza na automobile u više zemalja EU-a, pogoršanim prilikama u svjetskom gospodarstvu i nesigurnošću potrošača.

Među vodećim europskim tržištima najveći pad potražnje za automobilima zabilježen je u veljači u Njemačkoj, za 10,8 posto. Slijede Italija s padom od 8,8 posto, Španjolska sa šest posto te Francuska s 2,7 posto.

Gotovo sva velika tržišta bilježe pad potražnje u ovoj godini, a prednjači Njemačka s 9-postotnom padom u prva dva ovogodišnja mjeseca.

U Francuskoj, Italiji i Španjolskoj potražnja se smanjila od 7,8 do 6,8 posto.

U Hrvatskoj je u prošlom mjesecu prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 3.559 novih automobila, gotovo identičan broj kao i u istom mjesecu 2019. godine. U siječnju porastao je četiri posto.

Ukupno je u prva dva ovogodišnja mjeseca u Hrvatskoj registrirano 7.285 novih automobila, što je 2,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće ACEA-e.

Tagovi: prodaja automobila u EU, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, ACEA
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE