GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche privremeno gasi proizvodnju

Porsche privremeno gasi proizvodnju
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 09:17
Autor: SEEbiz / index.hr
FRANKFURT - Porsche je prvi auto div koji će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela.

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, njemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize uzrokovane nestašicom poluvodiča, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila opskrbu dijelovima.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice dijelova već krenula s obustavama u proizvodnji pojedinih dijelova, pa i modela automobila. Porsche nije ostao pošteđen pa će tijekom ovog mjeseca postupno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo značiti i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, vjerojatno govorimo o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu. S druge strane, daljnja eskalacija sukoba može značiti i dulji prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi se mogli premostiti problemi s opskrbom iz ratom zahvaćenih područja.

Prema tvitu koji je objavio Caleb J. Schroëter, plan za ožujak je sljedeći. Prvi na udaru su Macan i Panamera čija je proizvodnja stala već 2. ožujka. Dan kasnije zaustavljena je proizvodnja Taycana, a od 7. ožujka ne proizvodi se ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestat će se proizvoditi 14. ožujka. Tri dana kasnije obustavlja se proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja ožujka.

Ovaj plan potvrdili su i iz Porschea. Njihov glasnogovornik je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Leipzigu stala 2. ožujka te da u Zuffenhausenu strojevi još uvijek rade. "U sljedećim danima i tjednima radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procjenjujemo situaciju", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio kako obustavlja isporuku automobila u Rusiju, gdje ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

Tagovi: Porsche, nestašica čipova, Porsche Macan, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE