GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche i Ferrari traže izuzeće od zabrane prodaje motora s unutarnjim sagorijevanjem

Porsche i Ferrari traže izuzeće od zabrane prodaje motora s unutarnjim sagorijevanjem
IZUZEĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 17:01
Autor: SEEbiz
BERLIN - Proizvođači luksuznih sportskih automobila Ferrari i Porsche traže da budu izuzeti od odluke EU o zabrani prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine, javlja Bloomberg.

O tome su se dogovorile Europska komisija i države članice, a nedavno je i Europski parlament izglasao odluku o smanjenju emisije ugljičnog dioksida.

Ostaje još da ga potvrdi Vijeće Europske unije, odnosno čelnici zemalja članica, što bi se, kako se nagovještava u Bruxellesu, moglo dogoditi već u ožujku.

Međutim, Europska komisija je u petak u Bruxellesu, nakon odluke članica EU da odgodi donošenje zabrane u cijeloj Uniji nakon 2035. godine, priopćila da razumije zabrinutost pojedinih zemalja po ovom pitanju.

Iako pripadaju uskom segmentu automobilske industrije, status Porschea i Ferrarija kao nacionalnih ikona bio je dovoljan da potakne njihove vlade da dovedu u pitanje plan EU prošlog tjedna samo nekoliko dana prije zakazanog glasovanja.

Taj je potez uzdrmao Bruxelles i ponovno otvorio pitanja o navodno klimatski neutralnim e-gorivima, koja su se pokazala preskupom alternativom za mnoge proizvođače.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala bi se sastati s kancelarom Olafom Scholzom na marginama sastanka njemačke vlade u nedjelju, gdje će se vjerojatno raspravljati o pitanju e-goriva.

Kako podsjeća Bloomberg, Njemačka je još uvijek jedina europska nacija bez ograničenja brzine na dijelovima svoje poznate autoceste, a protivljenje predloženom zakonu EU pokazuje nespremnost nacije da se oprosti od nekih bitnih simbola, poput Porscheova modela 911.

Međutim, napori da se uspori usvajanje zakonodavstva EU-a u tako kasnoj fazi izazvali su kritike automobilske industrije. Proizvođači koji ulažu milijarde u proizvodnju električnih automobila ne žele se preusmjeriti na skupu potencijalnu alternativu.

Dok većina proizvođača automobila ulaže desetke milijardi u proizvodnju električnih vozila, Porsche je uložio u tvornicu e-goriva u Čileu, djelomično zato što proizvođač automobila ne planira proizvoditi svoj sportski automobil 911 s utikačem.

Vožnja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem na klimatski neutralan način također bi mogla pomoći ubrzanju dekarbonizacije transportnog sektora, kaže glasnogovornik Porschea.

Ferrari je rekao da razmatra alternativna goriva kako bi nastavio proizvoditi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Zagovornici e-goriva kažu da je to u biti obnovljiva električna energija koja je pretvorena u zapaljivo, tekuće gorivo. Kako bi ga napravili, znanstvenici kombiniraju ugljični dioksid izvučen iz zraka s vodikom dobivenim u procesu elektrolize vode, stvarajući sintetičko ugljikovodikovo gorivo.

E-goriva imaju energetsku gustoću ekvivalentnu derivatima fosilnih goriva, poput benzina ili dizela. Glavni uvjet je da je proizvodnja e-goriva klimatski neutralna, odnosno da se koristi energija iz obnovljivih izvora na mjestima gdje je ima u izobilju.

Za buduće njemačke i talijanske sportske automobile, superiorna gustoća snage takvih goriva, u usporedbi s litij-ionskim baterijama u električnim vozilima, značila bi da proizvođači automobila mogu nastaviti proizvoditi lagane sportske automobile koji su okretni u zavojima.

Formula 1, najveće svjetsko trkaće natjecanje, prijeći će na sintetička goriva za sezonu 2026. Iako taj potez neće utjecati na ukupne sportske emisije — od kojih 99 posto potječe iz izvora ne-trkaćih automobila, poput putovanja zrakoplovom do utrka diljem svijeta , pomoći će dokazati da sintetička goriva mogu pokretati automobilske motore visokih performansi.

Osim ako ih ne spase e-goriva, motori s unutarnjim izgaranjem polako nestaju u povijesti.

Dok tvrtke poput Mercedes-Benz AG i BMW AG imaju timove koji rade na novoj generaciji motora s unutarnjim izgaranjem kako bi bili u skladu s propisima o emisijama Euro-7, koji će stupiti na snagu 2025., nema planova niti sredstava dodijeljenih generaciji nakon toga .

Neki u automobilskoj industriji zabrinuti su da bi izuzeće od e-goriva, čak i ako je ograničeno na neke sportske automobile, moglo ublažiti utjecaj potpune zabrane motora s unutarnjim izgaranjem na automobilsku industriju do 2035. godine.

Postoji nekoliko iznimaka od novih pravila EU-a, ali države članice i parlament prethodno su se složili da će proizvođači poput Lamborghinija, koji proizvode mali broj vozila, dobiti priliku ispuniti ciljeve godinu dana kasnije.

U Njemačkoj su e-goriva dio šireg pokreta za razvoj tekućih i krutih goriva koja pohranjuju obnovljivu energiju, ali nisu statične baterije.

Porsche ima 12,5 posto udjela u HIF Global LLC, proizvođaču e-goriva koji upravlja globalnom pilot tvornicom u Čileu.

Ferrari je najavio da će se inovacijski program tvrtke fokusirati ne samo na električni prijelaz, već na e-goriva, maziva i rashladne tekućine, što bi, prema riječima predstavnika talijanskog proizvođača automobila, omogućilo smanjenje emisije štetnih plinova uz istovremeno korištenje motora s unutarnjim izgaranjem.

Njemački ministar prometa Volker Wissing, oslanjajući se na ankete javnog mnijenja, najavio je da će Njemačka blokirati zakonodavstvo EU, jer oko tri četvrtine Nijemaca želi automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem, prema istraživanju Nordlight Researcha iz studenog 2022.

Wissing je u petak zatražio da EU pronađe rješenje za e-goriva.

Kontradiktorno je kada Europska komisija poziva na visoke ciljeve zaštite klime s jedne strane, ali s druge strane otežava postizanje tih ciljeva preambicioznom regulativom, rekao je.

Tagovi: Porsche, Ferrari, Volker Wissing, motorai unutarnjim sagorijevanjem
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE