GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche bi na IPO-u mogao dostići vrijednost cijele Volkswagen Grupe

Porsche bi na IPO-u mogao dostići vrijednost cijele Volkswagen Grupe
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2022 / 09:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Inicijalna javna ponuda (IPO) marke Porsche pod kontrolom Volkswagena mogao bi se dogoditi već u rujnu.

Bloomberg je izvijestio da je Porsche prikupio interes ulagača za dogovor. Sastavljanje knjige investitora koji će kupiti dionice dio je procesa u svakoj ponudi dionica.

Porsche Automobil Holding SE kotirana je tvrtka koja drži 53,3% običnih dionica Volkswagena. Dugogodišnji je investitor u Volkswagen.

Porsche AG je, u međuvremenu, entitet koji proizvodi Porschee. Porsche AG bit će tvrtka koja će prikupljati novac prodajom dionica. Volkswagen će vjerojatno zadržati udio u proizvođaču kultnih sportskih automobila.

IPO je jedan od potencijalnih načina za otključavanje dijela vrijednosti jedne od Volkswagenovih marki za Volkswagenove investitore. Zajedno s Porscheom, Volkswagen među ostalima proizvodi Lamborghinije, Bugattije i Bentleyje.

Marke sportskih automobila mogu postići veće vrijednosti od tradicionalnih proizvođača automobila. Na primjer, dionicama Ferrarija trguje se za oko 35 puta veću zaradu od procijenjene 2023. godine. Dionicama Volkswagena trguje se oko pet puta iznad zarade.

IPO je predviđen za rujan, prema Bloombergu, a procjena bi mogla doseći 60 do 85 milijardi dolara. Usporedbe radi, Volkswagen ima tržišnu kapitalizaciju od oko 85 milijardi dolara, tako da je gornja granica raspona vrijednosti Porschea ista kao i cjelokupna procjena za VW ovih dana.

U poslu s automobilima ponekad je manje više. Ferrari ima tržišnu kapitalizaciju od otprilike 37 milijardi dolara. Isporučio je oko 11.000 automobila u 2021., za procjenu od otprilike 3,3 milijuna dolara po automobilu. Porsche je iste godine isporučio oko 300.000 automobila.

Na 85 milijardi dolara dionice Porschea bile bi procijenjene na oko 280.000 dolara po automobilu. VW je isporučio više od 7,7 milijuna automobila. Procijenjen je na oko 11.000 dolara po prodanom automobilu.

Tagovi: Porsche, Volkswagen, Bugatti, Lamborghini, Ferrari
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE