GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opel Mokka nove generacije: Lifestyle vozilo za individualce

Opel Mokka nove generacije: Lifestyle vozilo za individualce
PREDSTAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - O vrućem Opelovom novitetu, novoj generaciji modela Mokka pisali smo već u nekoliko navrata. I to o električnoj verziji kao i o izvedbama pokretanim motorom s unutarnjim izgaranjem.

S obzirom na to da su kretanja po Europi dosta otežana, a i epidemiološka slika se mijenja iz dana u dan, u Opelu su umjesto velike međunarodne prezentacije odlučili napraviti manja nacionalna prikazivanja novog modela. U skladu s time sinoć je u Zagrebu održano prvo prikazivanje Mokke domaćim specijaliziranim novinarima, piše Autonet.

Mokka pripada B segmentu SUV odnosno crossover vozila, a čija je zastupljenost sve veća, pa nije čudno da Opel u istom segmentu ima još jednog predstavnika. Crossland je drugi model, a koji se isto tako pokazao vrlu uspješnim proizvodom. I dok je Crossland namijenjen onim klasičnim kupcima, obiteljskim, Mokka je ipak namijenjena individualcima. Mokka je više lifestyle vozilo, a na što je naglasak stavljen u ovoj novoj generaciji.

Novi je model napravljen u idealnim proporcijama, sa snažnim dizajnerskim izričajem. Karakteriziraju ga kratki prevjesi, a kao i ostali modeli iz PSA grupacije koji pripadaju B segmentu, nastao je na novoj CMP platformi. Na istoj su platformi već napravljeni i nova Corsa, Peugeot 208, Peugeot 2008… Nova platforma osigurala je manju ukupnu težinu, a što osigurava manju potrošnji i manji emisiju CO2. Tako je novi model 120 kg lakši od prethodnog, a istovremeno je povećana krutost vozila. Dizajneri su pri pripremi nove Mokke dio inspiracije pronašli i u Opelovoj povijesti, pa tako prednji dio s tzv. vizirom, koji će obilježavati nove generacije njemačkih model, pokazuje sličnost s Mantom.

Smanjenju ukupne mase pripomogla je i digitalizacija, pa tako u putničkoj kabini već u serijskom izdanju dolazi 7-inčni digitalni zaslon, uz središnji zaslon iste veličine. Sve to proširivo je u Pure panelu do veličine od 12, odnosno 10 inča. Nova platforma omogućava jednostavnu proizvodnju svih agregata, bez obzira da li je riječ o onim s unutarnjim izgaranjem ili pak novom električnom izdanju. Električni model ne razlikuje se od svoje braće i sestara, električne Opel Corse ili pak Peugeota 208… Znači, rabi 50 kWh bateriju koja napaja elektromotor od 100 kW odnosno 136 KS i 260 Nm.

Ovako opremljena Mokka-e treba 9 sekundi da s mjesta postigne brzinu od 100 km/h, te ima deklarirani doseg prema WLTP-u od 324 km. U Eco modu bi navodno trebalo biti moguće napraviti i do 400 kilometara. Punjenje baterije moguće je i na DC punjačima kad se za 80% kapaciteta baterije treba pričekati 30 min.

Pored električnog izdanja, Opel je za Mokku pripremio i 1,2-litreni benzinski motor koji dolazi u verzijama od 100 i 130 KS. Serijski oba dolaze uz ručni mjenjač, dok je kod snažnijeg moguća i nadoplata za 8-stupanjski automatik. Ljubitelji dizelaša mogu odabrati 1,5-litreni motor od 110 KS, a koji dolazi upregnut isključivo uz 6-stupanjski ručni mjenjač.

Sve strože ekološke norme utječu na to da mnogi proizvođači smanjuju brojnost raspoloživih opcija, a kako bi se što lakše zadovoljili zadani kriteriji. Zadovoljavanje kriterija znači i štednju, jer u tom slučaju neće biti potrebno plaćati visoke kazne za prekoračenje propisane emisije CO2. Kod Mokke novi motori imaju emisiju CO2 u rasponu od 100 g/km CO2 govorimo li o dizelašu, pa do 111 g/km govorimo li o snažnijem benzincu s automatskim mjenjačem. Prema trenutnim projekcijama plana prodaje, potrebno je imati udio od 5% električnih modela kako bi kompletan prodajni miks zadovoljio propisane uvijete.

S obzirom na to u Opelu su pokušalo napraviti što konkurentnije cijene, pogotovo električnih izvedbi. Predviđene su četiri razine opreme za novu Mokku, s time da početna cijena slabijeg benzinca s Edition paketom stoji 135.000 kuna. Taj početni model između ostalog sadrži LED svjetla, klima uređaj, radio s USB-om, bluetoothom, 7-inčnim središnjim zaslonom, iste veličine digitalnom instrumentnom pločom, kožom presvučenim upravljačem, sva 4 električno pokretana stakla, električnom parkirnom kočnicom, 16-colnim alu naplatcima, 4 godina jamstva te sustavima za asistenciju koji uključuju prepoznavanje znakova ograničenja, upozorenje na opasnost od sudara, aktivno održavanje vozila u prometnoj traci… Očekuje se da bi ovaj model trebao biti vrlo tražen, a očekuje se kako bi se mogle tražiti nadoplate eventualno za navigaciju i park pilot.

Kompletan cjenik bit će poznat kroz nekoliko dana, a za sada znamo neke razlike u odnosu na ovaj početni model. Tako bi nadoplata na tih 135 tisuća kuna trebala biti 8900 kuna za snažniji benzinac, odnosno 24.200 kn za snažniji benzinac s automatskim mjenjačem. Želite li dizelski model, on bi trebao stajati 157.100 kn. Cijene električnih izvedbi kreću od 231.300 kuna, s time da kod njega serijski dolazi pokretanje bez ključa kao i automatski klima uređaj. Znači, u slučaju da ste imali sreći i odobrena vam je subvencija za kupnju električnih vozila, koja u ovom slučaju iznosi 70 tisuća kuna, Mokka-e možete dobiti za 161.300 kuna. Time je električna izvedba od snažnijeg benzinca s automatskim mjenjačem skuplja tek 4200 kuna, ali uz malo više opreme.

Vjerujemo kako je ovakva cijena električnog modela izrazito konkurentna, a jesmo li u pravu vidjet ćemo kako će na to reagirati kupci. Nema sumnje, kako bi Mokka-e mogla biti dobro prihvaćen automobil, pogotovo uzmemo li u obzir kako je Opel na početku godine najavio Corsu-e i to s cijenom od 242.358 kn.

Tagovi: Opel Mokka, Opel, električni automobili, Opel Corsa
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE