GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Nissan Qashqai: Robusniji dizajn, više digitalije (VIDEO)

Novi Nissan Qashqai: Robusniji dizajn, više digitalije (VIDEO)
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 21:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon što je u Europi prodan u više od tri milijuna primjeraka, s pravom se može reći da je Qashqai izuzetno važan model za Nissan. Danas je predstavljen novi model koji donosi značajne promjene u odnosu na prethodnika.

O dizajnu, prvom koraku u nastupu pred kupce, ne treba puno priče. Qashqai zadržava prepoznatljivu ideju i linije dosadašnjeg modela, ali uz čišće linije, poneki detalj izveden kao varijacija na temu Jukea i Nissanov potpis s maskom u karakterističnoj V formi. Dozu modernizma daju mu detalji poput samoregulirajućih, pametnih LED Matrix svjetala, 11 boja karoserije, pet dvobojnih kombinacija i naplaci koji serijski sežu sve do 20 cola. Prve fotografije stvaraju dojam rasta gabarita i - to je točno.

Dužna je veća 3,5 centimetra (4,425 m), širina 3,2 centimetra (1,838 m), visina jedan centimetar (1,635 m), a dojmu veličine obol daje i veća korporacijska Renault-Nissanova platforma CMF-C, dva centimetra većeg osovinskog razmaka (2666 mm). Rezultat?

Okrugla tri centimetra više mjesta za koljena suputnika na stražnjem sjedalu (u maksimumu 61 centimetar), centimetar i pol veći prostor za glave i osjetno više mjesta na prednjim sjedalima, na kojima će udobnu poziciju imati i dvometraši. Stražnji par vrata otvara se sve do 85 stupnjeva, što bitno olašava pristup stražnjem sjedalu, a posebno smještaj djece u sjedalicu.

Povrh svega raste i prtljažnik, za 50 litara, na ovoj klasi prikladnijih 480 litara. Bit će mu lakše pristupati, jer ulazni prag je snižen dva centimetra. Pri izradi karoserije više se koriste i aluminijske legure, pa recimo četvera bočna vrata, blatobrani i krov donose ukupnu uštedu na težini od 21 kilogram. Peta vrata sada su napravljena od kompozirnih materijala i lakša 2,6 kilograma, a sama platforma na vagi pokazuje 60 kilograma manje od prethodne. Niisanovi inženjeri se kunu da je gotovo upola čvršća, odnosno 41 posto.

Unutrašnjost se hvali i osjetno boljim materijalima među kojima će se naći i nappa koža, generalno skupljim vizualnim i osjetilnim ugođajem, ali i hedonističkim elementima opreme poput masažnih sjedala ili koncertnog Bose Premium hifi sustava s 10 zvučnika.

Digitalizacija je također snažno pokucala na vrata Qashqaija. Veliki digitalizirani 12,3-inčni instrumenti, napredna multimedija s 9-inčnim 3D ekranom, inovativni i najveći u klasi head-up 10,8-inčni zaslon, zanimljive animacije i bežično punjenje mobitela djelić su novog ambijenta kojeg prati i aplikacija za pametni telefon kojima će se moći kontrolirati sekundarne funkcije. Nadalje, sigurnosni sustav ProPilot dobiva vezu s navigacijom pa brže i preciznije detektira stvarne i potencijalno opasne događaje ispred i oko automobila. Sustav dolazi u izvedbama s automatskim mjenjačem.

Jedna od značajnih novosti bit će elektrifikacija pogona, u smislu 12-voltne blage hibridne verzije poznatog 1.3 turbobenzinca poznate oznake DIG-T (Direct Injection Gasoline-Turbo), unaprijeđenog u 50 komponenti. Blaga hibridizacija ne utječe na promjenu nominalne snage koja se zadržava na 140 i 158 KS uz okretne momente od 240 i 260 Nm, ali imat će pozitivne efekte na smanjenje potrošnje i imati funkciju davanja dodatnog impulsa snage i momenta prilikom ubrzanja. Osnovni motor ima prednji pogon i ručni mjenjač sa šest brzina, jači također, ali uz njega kao opcije dolaze 4x4 pogon s pet profila rada i automatski X-tronic mjenjač (CVT) nove generacije. S automatikom okretni moment raste na 270 Nm.

Hibridni sustav donosi 22 kilograma težine. Najavljena je i zanimljiva hibridna verzija e-Power nesvakidašnjeg principa rada, u kojem 1.5 turbobenzinski motor ima sekundarnu funkciju u odnosu na elektromotor. Ukupna izlazna snaga iznosi 190 KS, ali priča je donekle obrnuta u odnosu na klasične hibride. Benzinac u osnovi ne služi za pogon, već prvenstveno za punjenje snažne baterije i prijenos snage elektromotoru koji sam pokreće kotače, pa vožnja uvelike podsjeća na vožnju električnog auta.

Qashqai dobiva i sustav kočenja i gasa jednom papučicom e-Pedal, poznat iz električnog Leafa. Uz novu platformu, temelj potpunijeg doživljaja u vožnji bit će temeljite dorade na preciznijem i podatnijem radu volana, ali i filigranski izbrušenom ovjesu, koji straga u standardnim verzijama ostaje polukrut, dok 4x4 i top modeli sa serijskim 20-colnim kotačima idu na multilink. Prodaja na hrvatskom tržištu planirana je za lipanj, a cijene još nisu poznate.

Tagovi: Nissan Qashqai, Nissan
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE