GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Audi RS 3

Novi Audi RS 3
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:21
Autor: SEEbiz/Nova.rs

BEOGRAD - Mercedes-AMG A45 S konačno je dobio ozbiljnog rivala u segmentu premijum hot hatch modela. Novi Audi RS3 ima 21 KS manje od rivala iz Mercedesa, ali sa jednim cilindrom više proizvodi mnogo bolji zvuk od celokupne konkurencije koja koristi agregate sa 4 cilindra. Audi RS3 koji je predstavljen u hečbek i sedan varijanti pokreće dobro poznati TFSI agregat zapremine 2,5 litara koji je već devet godina zaredom proglašen za „Međunarodni motor godine“.

Novi Audi RS3 iz petocilindarskog agregata dobija 400 KS i 500 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi i maksimalnu brzinu koja u zavisnosti od paketa opreme iznosi od 250 do 290 km/h, piše Nova.rs.

Maksimalna brzina za standardni RS 3 je elektronski ograničena na 250 km/h, ali kada se doplati za paket opreme Launch Edition ili Vorsprung, RS 3 može do 280 km/h. Uz paket RS Dynamic koji donosi i keramičke kočnice, maksimalna brzina iznosi 290 km/h. Maksimalni obrtni moment je dostupan od 2.250 do 5.600 obrtaja u minuti, a novi model ima 20 Nm više od prethodnika pa ubrzava brže pri nižim obrtajima. Maksimalna snaga motora je dostupna između 5.600 i 7.000 obrtaja, a nova kontrolna jedinica ubrzava komunikaciju između svih komponenti pogonskog sistema.

Snaga petocilindarskog agregata se na put prenosi preko sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, a redosled paljenja cilindara (1-2-4-5-3) daje ovom motoru unikatan zvuk koji doprinosi ukupnom vozačkom iskustvu. Ukoliko se zvuk motora koristi kao faktor poređenja sa konkurencijom, Audi RS 3 je u potpuno drugoj ligi.

Naravno, Quattro pogon je deo standardne opreme, a novi RS 3 je prvi Audi koji standardno dolazi sa torque splitter sistemom raspodele obrtnog momenta. Ovaj sistem omogućava da se maksimalni obrtni moment prenese na točak koji ima najviše prijanjanja, što značajno smanjuje mogućnost podupravljanja. Nova tehnologija takođe omogućava nešto što smo već videli kod modela Mercedes-AMG A45 S, ali kod nedavno testiranog Cupra Formentor (pročitajte test ovde), a to je drift mod. Kod Audija, ovaj mod ima naziv „RS Torque Rear“ i omogućava prenos obrtnog momenta na samo jedan od zadnjih točkova.

Novi RS 3 je dobio i unapređeno oslanjanje sa potpuno novim amortizerima, a kao opcija je dostupno i adaptivno sa amortizerima koji se kontinuirano prilagođavaju uslovima na putu i modu vožnje.

Dizajnerski, novi RS 3 izgleda dinamičnije od prethodnika, napred dominira prednja maska sa sjajnim crnim okvirom, a promenjen je i izgled LED svetala u odnosu na standardni A3.

Dinamičan izgled zadnjeg dela ističe se crnim difuzorom na čijim ivicama se nalaze dva ovalna završetka izduvnih cevi. Tu je i spojler koji se kod sedana nalazi na poklopcu prtljažnika, a kod hečbeka na krovu automobila.

Karbonski detalji i sedišta sa crvenim, crnim ili zelenim koncem naglašavaju sportski karakter unutar automobila, a standardno je dostupna Audi Virtual Cockpit digitalna instrument tabla od 12,3 inča kao i ekran multimedijalnog sistema dijagonale 10,1 inča sa MIB3 interfejsom.

Audi RS 3 Sportback i RS 3 Sedan moguće je poručiti već sada, a prvi modeli će kupcima biti isporučeni tokom jeseni. Početna cena za RS 3 u hečbek izdanju iznosi 60 hiljada evra, dok je za sedan varijantu potrebno izdvojiti 62 hiljade evra.

Tagovi: Audi, automobili, Audi RS 3
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE