GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 07:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BERLIN - Proizvođač električnih automobila Tesla više neće smjeti u Njemačkoj koristiti riječ "Autopilot", kojom označavaju svoje sustave za pomoć vozačima i (potpunu ili djelomičnu) autonomnu vožnju. Naime, viši je državni sud u Münchenu presudio kako se izraz autopilot, te oglas Tesle u kojem se spominje "puni potencijal za autonomnu vožnju" smatraju lažnim oglašavanjem.

Isti se spominju u oglasu za Teslin Model 3, a sud smatra kako korištenje ovih izraza stvara kod kupaca očekivanje koje se ne podudara s činjenicama. Sudsko vijeće utvrdilo je da Teslin Autopilot kao funkcija automobila ne omogućava potpuno autonomnu vožnju bez ljudske intervencije, a da bi kupci to mogli očekivati na temelju njihove reklame.

Dodatni problem sudu predstavlja i činjenica da se na Teslinom webshopu nalaze najave o potpuno autonomnoj vožnji koja će biti dostupna do kraja godine. Međutim, takva vožnja u Njemačkoj za sada nije legalna, pa je tamošnji kupci neće moći koristiti.

Teslin Model 3 u aktualnoj varijanti, naveli su tužitelji (Centar za borbu protiv nelojalne konkurencije) u najboljoj varijanti može dostići razinu autonomne vožnje 2, dok je ona koja bi bila "Autopilot" na razini 5. Sud je njihovu argumentaciju prihvatio i zabranio Tesli spominjanje Autopilota na ovaj način. Presuda nije pravomoćna pa su na nju moguće, i očekivane, žalbe.

Šef Tesle na Twitteru se pridružio kritikama ove presude, navodeći kako je funkcija Autopilot ime dobila prema onoj dostupnoj već godinama u zrakoplovima, a koja također ne pruža pilotima mogućnost potpuno autonomnog upravljanja letjelicom.

Teslini automobili koji dolaze s opcijom Autopilota imaju mogućnost "Summon", odnosno autonomnog izlaska s parkirališta i dolaska do vlasnika. Tu je i funkcionalna opcija pomoći vozaču na cestama i autocestama koja omogućava samostalno mijenjanje vozne trake, ulazak i izlazak na autocestu, te odnedavno i prepoznavanje signala semafora. No, pri korištenju svih ovih funkcija vozač mora biti svjestan situacije i u svakom trenutku spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.

Tagovi: Tesla, Tesla Model 3, autopilot, Elon Musk, Njemačka
PROČITAJ I OVO
EU ozakonio ogromnu promjenu za sve nove automobile
PROMJENE
EU ozakonio ogromnu promjenu za sve nove automobile
BRUXELLES - Od danas svi novi tipovi vozila koji dolaze na tržište EU-a moraju imati niz naprednih sustava za povećanje sigurnosti na cestama, a za dvije godine to će vrijediti za sva nova vozila u EU-u.
Kinesko električno dostavno vozilo na hrvatskom tržištu
DOSTAVNO VOZILO
Kinesko električno dostavno vozilo na hrvatskom tržištu
ZAGREB – Na domaće tržište i ceste nedavno je stigao iznimno zanimljivi model dostavnog vozila kineskog proizvođača CHONGQING SOKON MOTOR COMPANY.
Tesla zaustavlja proizvodnju u Njemačkoj i Kini
PROBLEMI
Tesla zaustavlja proizvodnju u Njemačkoj i Kini
DALLAS - Proizvodnja u Teslinim tvornicama u Berlinu i Šangaju bit će obustavljena u idućem razdoblju, a kao razlog navodi se poboljšanje proizvodnih procesa. No, američka tvrtka ima raznih drugih problema, a jedan od njih je činjenica da je prodaja u drugom kvartalu ove godine bila razočaravajuća.
Slaba prodaja vozila, ali otišli i po jedan Rimac, Bugatti, Ferrari i Bentley
AUTO TRŽIŠTE
Slaba prodaja vozila, ali otišli i po jedan Rimac, Bugatti, Ferrari i Bentley
ZAGREB - U lipnju je u Hrvatskoj prodano 5.116 novih putničkih vozila što je 26,2 posto manje nego u istom mjesecu lanjske godine kada ih je prodano 6.936, dok je u prvoj polovici godine prodano 23.535 novih vozila, uz pad od 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su agencije Promocije Plus.
Iran, Rusija i Turska razmišljaju o zajedničkoj proizvodnji automobila
OPCIJE
Iran, Rusija i Turska razmišljaju o zajedničkoj proizvodnji automobila
TEHERAN - Dužnosnici automobilske industrije iz Irana, Rusije i Turske razmatraju zajednički program dizajniranja i proizvodnje automobila, javlja Radio Slobodna Europa pozivajući se na iranske državne medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE