GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 07:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
BERLIN - Proizvođač električnih automobila Tesla više neće smjeti u Njemačkoj koristiti riječ "Autopilot", kojom označavaju svoje sustave za pomoć vozačima i (potpunu ili djelomičnu) autonomnu vožnju. Naime, viši je državni sud u Münchenu presudio kako se izraz autopilot, te oglas Tesle u kojem se spominje "puni potencijal za autonomnu vožnju" smatraju lažnim oglašavanjem.

Isti se spominju u oglasu za Teslin Model 3, a sud smatra kako korištenje ovih izraza stvara kod kupaca očekivanje koje se ne podudara s činjenicama. Sudsko vijeće utvrdilo je da Teslin Autopilot kao funkcija automobila ne omogućava potpuno autonomnu vožnju bez ljudske intervencije, a da bi kupci to mogli očekivati na temelju njihove reklame.

Dodatni problem sudu predstavlja i činjenica da se na Teslinom webshopu nalaze najave o potpuno autonomnoj vožnji koja će biti dostupna do kraja godine. Međutim, takva vožnja u Njemačkoj za sada nije legalna, pa je tamošnji kupci neće moći koristiti.

Teslin Model 3 u aktualnoj varijanti, naveli su tužitelji (Centar za borbu protiv nelojalne konkurencije) u najboljoj varijanti može dostići razinu autonomne vožnje 2, dok je ona koja bi bila "Autopilot" na razini 5. Sud je njihovu argumentaciju prihvatio i zabranio Tesli spominjanje Autopilota na ovaj način. Presuda nije pravomoćna pa su na nju moguće, i očekivane, žalbe.

Šef Tesle na Twitteru se pridružio kritikama ove presude, navodeći kako je funkcija Autopilot ime dobila prema onoj dostupnoj već godinama u zrakoplovima, a koja također ne pruža pilotima mogućnost potpuno autonomnog upravljanja letjelicom.

Teslini automobili koji dolaze s opcijom Autopilota imaju mogućnost "Summon", odnosno autonomnog izlaska s parkirališta i dolaska do vlasnika. Tu je i funkcionalna opcija pomoći vozaču na cestama i autocestama koja omogućava samostalno mijenjanje vozne trake, ulazak i izlazak na autocestu, te odnedavno i prepoznavanje signala semafora. No, pri korištenju svih ovih funkcija vozač mora biti svjestan situacije i u svakom trenutku spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.

Tagovi: Tesla, Tesla Model 3, autopilot, Elon Musk, Njemačka
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE