GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački električni automobili proizvodit će se u Sjevernoj Makedoniji

Njemački električni automobili proizvodit će se u Sjevernoj Makedoniji
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / Tanjug
SKOPJE - Vlada Sjeverne Makedonije i njemački Next e.GO Mobile potpisali su danas sporazum o državnoj potpori za investiciju njemačkog proizvođača električnih automobila u Tetovu.

Kako je priopćeno na potpisivanju tog ugovora, u tijeku je investicija koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni (TIRZ) "Tetovo".

Ugovor o podršci ulaganja u proizvodnju električnih automobila s njemačkom tvrtkom potpisala je Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone u ime Vlade Sjeverne Makedonije, no detalji tog dokumenta nisu objavljeni.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da se "danas postavljaju temelji investicije koja je samo u prvoj fazi "teška 130 milijuna eura" i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mjesta".

Električni automobil "i go" koji će se proizvoditi u TIRZ-u u Tetovu je, kako je istaknuo, "korisan za urbane sredine, au isto vrijeme održiv, inovativan, ekonomičan i bez emisije štetnih plinova".

Tvornica koja će se graditi ovdje u zoni TIRZ u Tetovu sastavni je dio globalnih proizvodnih kapaciteta 'IGO' namijenjenih opskrbi domaćeg i međunarodnog izvoznog tržišta, rekao je Kovačevski.

Ministar gospodarstva Krešnik Bekteši ocijenio je da "ovim višemilijunskim ulaganjem tvrtke e.Go u TIRZ Tetovo, gdje će se po prvi put u Sjevernoj Makedoniji proizvoditi električna vozila, počinje nova era u ovoj oblasti stranih ulaganja, ali i za građane u korištenju električnih automobila“.

“Istovremeno, ova investicija će donijeti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koja će biti značajna za razvoj industrijske proizvodnje, a ova tvornica će doprinijeti i jačanju izvoza”, rekao je Bekteşi.

Vlada Sjeverne Makedonije prije dva dana donijela je odluku o podršci, kako je tada najavljeno, višemilijunskoj investiciji Next e.GO Mobile SE iz njemačkog Aachena, koja će otvoriti 3000 do 4000 novih radnih mjesta u TIRZ "Tetovo".

Foto: Vlada Sjeverne Makedonije

Tagovi: Vlada Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, Next e.GO Mobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Dionice Porschea zasjale prvog dana trgovine na burzi
RAST
Dionice Porschea zasjale prvog dana trgovine na burzi
FRANKFURT - Automobilski koncern Porsche napravio je pristojan debi na burzi. Ubrzo nakon početka trgovanja u četvrtak njezine su dionice porasle gotovo dva posto iznad cijene emisije, na 84 eura.
Suosnivač Airbnba u Upravnom odboru Tesle
KARIJERE
Suosnivač Airbnba u Upravnom odboru Tesle
DALLAS - Tesla je imenovao suosnivača Airbnba, dizajnera i milijardera Joea Gebbiju kao neovisnog člana u svoj upravni odbor, navodi se u regulatornom podnesku objavljenom u srijedu.
Porscheov IPO jedan od najvećih u europskoj povijesti
IPO
Porscheov IPO jedan od najvećih u europskoj povijesti
FRANKFURT - Volkswagen priprema burzovnu prodaju svog udjela u proizvođaču luksuznih automobila Porsche uoči današnjeg očekivanog IPO-a, što će biti među najvećim takvim ponudama u europskoj povijesti.
Velika Britanija: Punjenje električnog automobila gotovo dosegnulo cijenu benzina
CIJENE
Velika Britanija: Punjenje električnog automobila gotovo dosegnulo cijenu benzina
LONDON - Vozačima električnih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu su troškovi korištenja javnog, "brzog" punjača na tarifi pay-as-you-go porasli za 42% od svibnja, prema podacima objavljenim u ponedjeljak.
Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke
OPCIJE
Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke
WOLFSBURG - Volkswagen grupa bi mogla prebaciti proizvodnju iz Njemačke i istočne Europe ako se nestašica prirodnog plina nastavi, što je još jedan pokazatelj da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla poremetiti cijelu europsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE