GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka kreće s gradnjom prve ceste koja bežično puni električna vozila

Njemačka kreće s gradnjom prve ceste koja bežično puni električna vozila
INOVATIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Posljednjih godina se uporno ponavlja kako su električni automobili budućnost čiste mobilnosti, no najveća mana tih vozila je brzina punjenja, bolje rečeno sporost.

No i tomu bi se uskoro moglo stati na kraj. Naime, u njemačkom Balingenu se prvi put u praksi testira tehnologija dinamičnog bežičnog punjenja električnih vozila. Glavni akter ovog pilot projekta je shuttle bus koji tijekom vožnje puni bateriju vozila, piše Electrive.

Izraelska tvrtka ElectReon, specijalizirana za induktivno punjenje električnih vozila, za potrebe projekta će ispod asfalta postaviti 400 metara dug sustav nazvan Electric Road System (ERS), kao i dvije induktivne stacionarne punionice. U kasnijoj fazi projekta predviđeno je produljenje dionice ceste na jedan kilometar.

Uz tvrtku ElectReon Njemačka, projektni partneri su EnBW, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) i Grad Balingen. Cijeli projekt također je pod pokroviteljstvom Njemačkog svemirskog centra (DLR) i djeluje pod nazivom ELINA (Einsatz dynamischer Ladeinfrastruktur im ÖPNV).

Ruta autobusa vodi od parkirališta na izložbenom prostoru Garden Showa do autobusnog stajališta gradske vijećnice. Prema izjavi EnBW-a, proces dinamičkog punjenja odvijat će se u ulici Wilhelmstraße, gdje su magnetske zavojnice umetnute ispod kolnika. “Kada se autobus približi ovoj točki, tamo se generiraju visokofrekventna magnetska polja. One induciraju električnu struju u zavojnicama prijamnika na podu autobusa, koja se koristi za punjenje baterije”, opisuje proces punjenja EnBW.

Induktivna zaustavljanja također su planirana na stanicama gradske vijećnice “Stadthalle” i izložbenog centra “Messegelände”, ali autobus će se ondje puniti dok miruje.

U drugoj fazi, odgovorni za projekt zatim žele s magnetskim zavojnicama opremiti daljnje rute u Heimlichenwasenu i ispred škole u Lauwasenu te tako produžiti sustav električnih cesta na jedan kilometar. Osim toga, planira se postaviti još jedno induktivno stajalište u autobusnom kolodvoru, čime će se projekt proširiti na redoviti promet.

U međuvremenu,Grad Balingen brine o radu električnog autobusa, a EnBW upravlja projektom te postavlja i upravlja infrastrukturom za punjenje.

“Projekt u Balingenu pokazuje koliko inovativno i dosljedno promičemo e-mobilnost u Njemačkoj. Imamo holistički pristup i želimo bežično punjenje tehnički prilagoditi njemačkom javnom prijevozu. To također uključuje uvjeravanje nadležnih tijela, operatora energetskih mreža, autobusnih prijevoznika i šire javnosti o svim mogućnostima,” naglašava Alexander Pöllauer iz EnBW-ovog odjela za istraživanje i razvoj, koji vodi ispitivanje.

Prema ElectReonu, ovo zapravo nije prvi pilot test ove tehnologije u Njemačkoj. Projekt Balingen slijedi uspješan pilot projekt s tehnologijom Electreon u gradu Karlsruheu u suradnji s EnBW-om. “Elektrificirana cesta postavljena je u EnBW centru za obuku, koja opskrbljuje javni autobus električnom energijom tijekom najvećeg opterećenja puta”, stoji u priopćenju tvrtke.

ElectReon i tvrtka za izgradnju cesta Eurovia planiraju još jedan projekt u Njemačkoj. Konkretno, radi se o projektu koji financira njemačka vlada pod nazivom E|MPOWER. Ovaj projekt, koji je započeo u srpnju 2022., ima za cilj integrirati ElectReonovu tehnologiju na dionici autoceste u sjevernoj Bavarskoj od jednog kilometra.

Za sada je fokus ipak na Balingenu. U okviru ovog projekta ElectReon kaže da će za svoj dio dobiti do 3,2 milijuna eura.

Tagovi: Grad Balingen, Electric Road System, bežično punjenje električna vozila na autocesti
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE