GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nissan ulaže gotovo 18 mlrd dolara u elektrifikaciju

Nissan ulaže gotovo 18 mlrd dolara u elektrifikaciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Nissan najavio je da će u idućih pet godina uložiti 2.000 milijardi jena (17,59 milijardi dolara) u ubrzanu elektrifikaciju vozila kako bi uhvatio korak s konkurencijom koja je već poodmakla s planovima.

Japanska je kompanija prije deset godina prva kupcima ponudila cjenovno povoljni električni automobil, Leaf, a tek je sada javnosti predstavila sveobuhvatan plan elektrifikacije.

Nissan će potrošiti dvostruko više nego u prethodnih 10 godina kako bi se izborio za udio na tržištu električnih vozila jer su konkurenti, uključujući Toyota Motor i američkog Teslu, već dobrano poodmakli s planovima za ekološki prihvatljivija vozila.

Japanska je kompanija danas objavila da će do kraja desetljeća kupcima ponuditi 23 elektrificirana vozila, uključujući 15 električnih vozila, i da u idućih osam godina želi smanjiti troškove litij-ionskih baterija za 65 posto.

Do ožujka 2029. planiraju u automobile ugrađivati baterije koje bi se izrađivale samo od krutih materijala i mogle bi iz temelja promijeniti stanje u sektoru.

Te su baterije privlačnije proizvođačima automobila jer su energetski gušće i manje sklone samozapaljenju od tekućih litij-ionskih baterija, ali sklone su pucanju, a njihova je proizvodnja skuplja.

Nissan je priopćio da je njegov cilj smanjiti trošak proizvodnje čvrstih baterija do 2028. na 75 dolara po kilovatsatu (kWh), i potom na 65 dolara po kWh u budućnosti kako bi električna vozila bila konkurentnija benzincima.

Električna bi vozila zahvaljujući tim planovima trebala postati cjenovno dostupnija, rekao je izvršni direktor Makoto Uchida.

Iako ih je na cestama još uvijek malo, prošle je godine u svijetu registrirano 41 posto više novih električnih automobila nego u godini ranije, iako se tržište u cjelini smanjilo gotovo za šestinu, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Na klimatskom summitu UN-a u Glasgowu veliki proizvođači automobila, uključujući General Motors i Ford Motor, potpisali su u listopadu deklaraciju kojom su se obvezali da će do 2040. postupno povući iz prodaje vozila na fosilna goriva.

Nissan nije preuzeo tu obavezu, najavivši u ponedjeljak da će do 2030. polovina njegovih vozila biti elektrificirana, uključujući električna vozila i njegove e-Power hibride.

Deklaraciju nije potpisala ni Toyota, najveći proizvođač automobila u svijetu, ali najavila je veću proizvodnju baterija, napominje Reuters.

Tagovi: Nissan, Nissan Motor
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE