GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica poluvodiča pogodila potražnju za automobilima u EU

Nestašica poluvodiča pogodila potražnju za automobilima u EU
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potražnja za automobilima u Europskoj uniji oslabila je u rujnu, odražavajući nestašicu poluvodiča koji su utjecali na prodaju na svim velikim tržištima, pokazalo je u petak izvješće europske udruge proizvođača ACEA.

U rujnu je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano ukupno 718.598 novih autonomobila, najmanje u prvom jesenjem mjesecu od 1995. godine i za 23,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U kolovozu njihov je broj smanjen za 19,1 posto.

Uzrok naglog slabljenja potražnje nestašica je poluvodiča, ističu u ACEA-i, ukazujući na dvoznamenkasti pad na svim velikim tržištima.

Najviše je u prošlom mjesecu pala potražnja u Italiji, za trećinu u odnosu na prošlogodišnjji rujan. U Njemačkoj smanjena je za četvrtinu, a u Francuskoj za petinu.

Najblaži je pad bilježila Španjolska, za 15,7 posto.

Poljska, najveće tržište 'nove' Europe, bilježila je 13,3-postotni pad.

U Hrvatskoj je u rujnu prema podacima ACEA-e registrirano 2.749 novih automobila, za 10,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, čime je prekinut šestomjesečni trend rasta potražnje. U kolovozu njihov je broj porastao za 8,3 posto.

Proljetni skok

U razdoblju od siječnja do rujna u EU je registrirano 7,5 milijuna novih automobila, za 6,6 posto više nego u istom razdoblju 2020. zahvaljujući skoku u proljetnim mjesecima koji odražava urušavanje potražnje u proljeće prošle godine, na početku pandemije covida 19.

Italija je posebno teško stradala u prvom valu pandemije i prva je uvela stroga ograničenja kako bi suzbila širenje virusa. U prvih devet mjeseci ove godine bilježila je tako najveći rast potražnje među vodećim tržištima, za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U Španjolskoj porasla je 8,8 a u Francuskoj 8,0 posto.

Najveće europsko tržište, ono Njemačke, bilježilo je pak pad 1,2-postotni pad dok je u Poljskoj broj registriranih novih automobila porastao za 17,7 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do rujna prema ACEA-i registrirano 31.135 novih automobila, za 31,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: automobilska industrija, Volkswagen, Fiat, Renault, kinesko tržište, kineska ekonomija, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Nove zgrade u Britaniji morat će imati priključke za punjenje električnih automobila
REGULATIVA
Nove zgrade u Britaniji morat će imati priključke za punjenje električnih automobila
LONDON - Nove zgrade u Velikoj Britaniji morat će od iduće godine imati priključke za punjenje električnih automobila, prema novom zakonu koji je najavio ured britanskog premijera.
Porsche preuzeo većinski udio u Greyp Bikesu Mate Rimca
AKVIZICIJE
Porsche preuzeo većinski udio u Greyp Bikesu Mate Rimca
ZAGREB - Njemački Porsche kupio je većinski udio u Greyp Bikes, hrvatskoj tvrtki za razvoj i proizvodnju električnih bicikala, objavio je upravo na društvenim mrežama Mate Rimac, osnivač Greypa, a vijest je isto tako na svojim stranicama objavio i Porsche.
Tesla povlači 7.600 vozila u Sjedinjenim Državama
OPOZIV
Tesla povlači 7.600 vozila u Sjedinjenim Državama
SAN FRANCISCO - Proizvođač električnih automobila Tesla povlači 7.600 vozila u Sjedinjenim Državama zbog mogućeg cijepanja zračnog jastuka za vozača tijekom aktiviranja, objavila je danas Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama.
Bugatti Rimac neće na burzu tako skoro
IZLAZAK NA TRŽIŠTE
Bugatti Rimac neće na burzu tako skoro
ZAGREB - Ranije ove godine je njemačka poslovna publikacija Manager Magazin izvijestila da Rimac razmatra uvrštenje na burzu 2022., s očekivanom procjenom od 5 milijardi eura (5,7 milijardi dolara).
Na najprodavaniji automobil u Hrvatskoj čeka se čak deset mjeseci
ZASTOJ TRŽIŠTA
Na najprodavaniji automobil u Hrvatskoj čeka se čak deset mjeseci
ZAGREB - Na najprodavaniji auto u Hrvatskoj čeka se 10 mjeseci, a globalni problem nestašice poluvodiča za autoindustriju mogao bi trajati godinama
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE