GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast prodaje električnih i hibridnih vozila u EU

Nastavljen rast prodaje električnih i hibridnih vozila u EU
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 07:14
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Pandemija je u prvom kvartalu ove godine uzrokovala velik pad potražnje za benzinskim i dizelskim automobilima, dok je prodaja električnih i hibridnih vozila udvostručena.

U protekla tri mjeseca u Europskoj je uniji, dakle, udio elektrificiranih prodanih novih vozila bio preko 16%

Pandemija koronavirusa, znamo to već otprije, imala je snažan negativan utjecaj na prodaju novih automobila u Europi. Međutim, izvanredna je situacija dovela i do nekih značajnijih promjena trendova na europskom tržištu, koji su vidljivi iz najnovijih podataka o prodaji koje je objavilo europsko udruženje proizvođača automobila ACEA.

U njihovim podacima (koji, zanimljivo, ne uključuju brojeve za Hrvatsku), vidljiv je pad prodaje novih automobila u EU od preko 30%, dok se puni učinak zatvaranja i pandemije tek očekuje u podacima za travanj i svibanj. Najveći pad, očekivano, zabilježen je i u najvećim segmentima gledano po pogonskom gorivu. Tako je prodaja novih dizela pala za 32,6% a benzinaca za 32,2% u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Od ukupno zabilježenih nešto preko 3 milijuna novih registriranih automobila u EU 52,3% njih pogonjeno je benzinom, 29,2% dizelskim gorivom.

Negativnu sliku u području fosilnih goriva donekle popravlja nastavak pozitivnog trenda u kategoriji elektrificiranih vozila. ACEA ih dijeli na hibridna električna vozila i električno punjiva, u koja spadaju plug-in hibridi i potpuno električni automobili. Baterijska vozila zabilježila su rast prodaje od 68,4%, dok su plug-in hibridi porasli za čak 161,7%. Ukupni udio “električni punjivih” vozila u prodaji u EU prvom kvartalu bio je 6,8% (prošle je godine u ova tri mjeseca iznosio tek 2,5%).

“Obični” hibridi koji se pune u vožnji i kombiniraju električni pogon s onim na fosilna goriva i dalje su najpopularniji oblik elektrifikacije prijevoza. U prva tri mjeseca ove godine u EU ih je prodano preko 232 tisuće, što je porast od 45% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ukupni udio u prodaji sada im je 9,4%, dok je 2019. godine iznosio 4,9%.

Tagovi: električni automobili, hibridni automobili
PROČITAJ I OVO
Sve crpke u Njemačkoj morat će imati punjač za električne automobile
REGULATIVA
Sve crpke u Njemačkoj morat će imati punjač za električne automobile
BERLIN - Njemačka će obvezati sve benzinske stanice da moraju imati prostor za dopunu automobila na električni pogon, što je dio ekonomskog plana oporavka vrijednog 130 milijardi eura, čime bi se trebala povećati potražnja za ovom vrstom vozila.
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju
POTICAJI
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju

FRANKFURT - Njemačka je u četvrtak predstavila velike poticaje za električne automobile i hibride pružajući Volkswagenu poticaj za proizvodnju električnih automobila, dok će se povećati porezi za sportska terenska vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
ŠIRENJE
Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
LJUBLJANA - Mađarska kompanija Wallis Automotive Europe preuzima dio poslovanja ljubljanskog trgovca automobila A-Cosmos.
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus
ODLUKE
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus

LONDON - Izvršni direktor Formule 1 Chase Carey izjavio je da utrke neće biti otkazane ako vozač ili član momčadi budu pozitivni na korornavirus.

Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
ZELENO SVJETLO
Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
PARIZ - Francuska vlada u srijedu je odobrila jamstvo za pet milijardi eura zajma Renaultu s ciljem ojačavanja financija te kompanije u razdoblju pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE