GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nasljednik Lamborghini Aventadora dobiva potpuno novi V12 motor

Nasljednik Lamborghini Aventadora dobiva potpuno novi V12 motor
MOTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 13:19
Autor: SEEbiz / Klix.ba

MILANO - Nakon deset godina proizvodnje, Lamborghini se konačno pozdravlja s modelom Aventador i njegovim V12 motorom. No, to ne znači da kompanija odustaje od V12 motora.

Lamborghini vrijedno radi na potpuno novom motoru koji će sa starim V12 motorom dijeliti samo broj ventila. Direktor kompanije Stephan Winkelmann je za Autoblog otkrio nekoliko detalja.

Ovog mjeseca je Lamborghini predstavio Aventador Ultimae koji je posljednje poglavlje sage Aventador koja traje deset godina. Aventador Ultimae pokreće 6,5-litarski V12 motor koji 770 KS i 720 Nm obrtnog momenta. L539 V12 motor je specijalno razvijen za Avenador, a to je bio drugi potpuno novi V12 motor koji je našao svoj dom u jednom Lamborghiniju. Prije nego se pojavio L539, svi Lamborghinijevi V12 modeli su koristili evoluciju Bizzarini V12 motora koji je prvobitno dizajnirao Giotto Bizzarini početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ono što je počelo kao 3,5-litarski V12 motor 1963. godine završilo je kao 6,5-litarski V12 motor u modelu Murcielago LP 640.

Budući V12 motor će biti treći V12 u Lamborghinijevoj povijesti, a čeka ga veoma važan zadatak.

"Tehnologija je drugačija, radi se o potpuno novom motoru, novom pogonu, bateriji, sve je u potpunosti novo. Nema ništa iz Siana niti Aventadora", kazao je Winkelmann za Autoblog.

Sljedeća generacija V12 Lamborghinija će kupcima ponuditi atmosferski V12 motor sa električnim hibridnim sistemom. Unikatna kombinacija koristi najbolje iz dvije tehnologije spasit će V12 motor.

Tagovi: Lamborghini Aventador, Lamborghini
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE