GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk se zapetljao u Njemačkoj: Nitko ne zna kad će ogromna tvornica biti otvorena

Musk se zapetljao u Njemačkoj: Nitko ne zna kad će ogromna tvornica biti otvorena
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz/Reuters
GRUENHEIDE - Sljedeći četvrtak, 1. srpnja, trebao je biti Teslin dan proslave: otvaranje njegove samozvane "gigatvornice" u mirnoj njemačkoj općini Gruenheide, blizu Berlina.

No, zahvaljujući žestokom otporu aktivista za zaštitu okoliša, birokraciji i prilagodbama planiranja potpuno je nejasno kada će prva vozila sići s proizvodne trake prve europske tvornice proizvođača električnih automobila.

Tesla je već pomaknuo očekivano otvaranje na kraj 2021. Ipak, agencija za zaštitu okoliša u Brandenburgu, državi u kojoj se gradi postrojenje od 5,8 milijardi eura (6,9 milijardi dolara), još uvijek nije dala konačno odobrenje - što znači da se daljnje odgađanje ne može isključiti.
Priča je omplicirana.
Tesla i njegov šef milijarder Elon Musk objavili su planove za izgradnju tvornice krajem 2019. godine.

Međutim, lokacija se djelomično preklapa sa zaštitnom zonom pitke vode i graniči s rezervatom prirode, što je naišlo na snažno protivljenje lokalnih stanovnika i ekoloških skupina.

Prošle je godine Tesla morao zaustaviti krčenje šume na tom mjestu nakon što su zaštitari okoliša iz lokalne skupine Nabu istakli rizik koji predstavlja rijetku lokalnu vrstu zmija čiji bi zimski san mogao biti narušen sječom drveća.

Zmije je trebalo spasiti prije nego što je Tesla mogao nastaviti, ali bilo je brojnih drugih napora da se zaustavi rad na tom mjestu iz ekoloških razloga.

"Tisuće hektara šume bit će iskrčene kako bi se stvorila potrebna infrastruktura i stambeni prostor", rekla je Manuela Hoyer, koja živi oko 9 km od mjesta i član je lokalne kampanje koja se tome protivi.

"Izgradnja takvog postrojenja u zaštićenom području pitke vode zapravo je zločin protiv okoliša."

Birokracija je izazvala brojne glavobolje za Teslu. Tako se praktični pristup tvrtke postavio protiv zloglasne njemačke birokracije.

Za sada Tesla radi na temelju preliminarnih građevinskih dozvola, s velikim tvorničkim halama i objektima već izgrađenim na 740 hektara zemljišta koje je kupio za 43,4 milijuna eura.

Ali tek kad Brandenburška državna agencija za zaštitu okoliša izda konačnu dozvolu, pogon se može otvoriti.

Prema planovima, potrebe lokacije za električnom energijom trebaju se podmiriti putem lokalnih obnovljivih izvora energije.

Ali dodavanje proizvodnje baterijskih ćelija značilo je da je tvrtka trebala prilagoditi i popraviti cijeli projekt. Na temelju najnovije verzije, tvornica će imati kapacitet za proizvodnju 500 milijuna ćelija ukupne snage 50 gigawatt sati (GWh) godišnje.

To je više nego što ima suparnički Volkswagenov objekt od 40 GWh koji se planira izgraditi oko 300 kilometara zapadnije u Salzgitteru.

Do sredine srpnja, javnost može u gradskoj vijećnici Gruenheide pregledati otprilike 11 000 stranica Teslinih prijavnih dokumenata, uključujući nacrte, tablice i izračune, treći put kada su izloženi.

Kao dio postupka, svatko može uložiti prigovore do 16. kolovoza, prije nego što agencija za zaštitu okoliša Brandenburg odluči treba li održati javnu raspravu 13. rujna.

Kad su dokumenti zadnji put javno objavljeni, 2020. godine, podneseno je više od 400 prigovora.

Nakon toga nisu definirani jasni rokovi. U jednom trenutku očekuje se da će agencija dati konačno odobrenje - ali kada će to biti,nitko se ne usuđuje prognozirati.

Tagovi: tesla, elon musk, njemačka, gigafactory, borikracija, električni automobili, volkswagen
PROČITAJ I OVO
Musk s Bidenovim savjetnicima o razvoju industrije električnih automobila u SAD-u
SUSRETI
Musk s Bidenovim savjetnicima o razvoju industrije električnih automobila u SAD-u
WASHINGTON - Predsjednik Uprave američke tvrtke Tesla Elon Musk sastao se danas s višim savjetnicima američkog predsjednika Mitchom Landrieuom i Johnom Podestom u Washingtonu kako bi razgovarali o razvoju industrije električnih vozila i širem opsegu elektrifikacije.
Ford povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog kvara na zaslonu stražnje kamere
POVLAČENJE
Ford povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog kvara na zaslonu stražnje kamere
WASHINGTON - Američki proizvođač automobila "Ford" danas je objavio da povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog greške na displeju stražnje kamere.
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
TEHNOLOŠKO ČUDO
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
INGOLSTADT - Audijevo novo konceptno vozilo potpuno je električni luksuzni SUV koji koristi naočale za proširenu stvarnost i može poslužiti i kao mali kamionet, signalizirajući potencijalne buduće tehnologije za luksuznu marku Volkswagen.
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
SIGNALI
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
DALLAS - Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u srijedu o još jednoj rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Istodobno je, unatoč zabrinutosti zbog rastuće konkurencije i makroekonomskih čimbenika, potvrdio dugoročne izglede za rast, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
Toyota u travnju dobiva novog šefa
MENADŽMENT
Toyota u travnju dobiva novog šefa
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota od 1. travnja imat će novog predsjednika i izvršnog direktora. Na tu funkciju danas je imenovan 53-godišnji Koji Sato, dosadašnji predsjednik Toyotine marke luksuznih vozila Lexus.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE