GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk pokušava objasniti zašto dionice Tesle padaju

Musk pokušava objasniti zašto dionice Tesle padaju
POD PRITISKOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Dionice Tesle potonule su dodatnih 8% u utorak, dosegnuvši novu najnižu razinu u 52 tjedna, a izvršni direktor Elon Musk za to je pokušao okriviti makroekonomske čimbenike.

Kritičari ističu njegovu akviziciju Twittera kao smetnju, a dionice Tesle imaju slabiju izvedbu u odnosu na druge proizvođače automobila i S&P 500 otkako je u travnju najavio dogovor.

U međuvremenu, Tesla je nudio popuste i poticaje za poboljšanje prodaje u Kini, boreći se za poboljšanje učinkovitosti u novim tvornicama u Teksasu i Njemačkoj, te se suočavajući s problemima u opskrbnom lancu i skokovitim cijenama energije u Europi.

Dionice proizvođača električnih vozila Tesla potonule su u utorak na novu najnižu razinu u 52 tjedna, zatvorivši se na oko 138 USD po dionici, ili 8% pada u jednom danu u inače mješovitom danu za dionice.

Izvršni direktor Elon Musk pokušao je okriviti pad cijene djelomično na makroekonomske čimbenike, piše CNBC.

Dugogodišnji Teslin bik Ross Gerber napisao je u tweetu: “Cijena dionica Tesle sada odražava vrijednost toga što nema izvršnog direktora. Sjajan posao tesla BOD - Vrijeme je za razmjenu. $tsla.” Gerber je pokrenuo neformalnu kampanju kako bi njegovi kolege dioničari glasali za njegovo imenovanje u Teslin upravni odbor.

Musk je u tweetu odgovorio: "Kako se kamatne stope na bankovnim štednim računima, koje su zajamčene, počinju približavati povratima na burzi, koji nisu zajamčeni, ljudi će sve više premještati svoj novac iz dionica u gotovinu, uzrokujući tako pad dionica."

Ali Tesline dionice pale su više nego drugim većim proizvođačima automobila otkako je Musk najavio svoje planove za kupnju Twittera u travnju 2022. Od tog datuma, Tesline dionice pale su za 59%, naspram 26% za Ford i 12% za GM. S&P 500 pao je 14%.

Šef Tesle ima mnogo toga što mu odvlači pažnju, kao što Gerber primjećuje: Musk izaziva kontroverze kao novi vlasnik i glavni izvršni direktor Twittera, diva društvenih medija kojeg je kupio putem otkupa potkraj listopada, a također je izvršni direktor velike obrambeni izvođač, SpaceX.

Musk je prodao milijarde dolara svog Teslinog posjeda kako bi financirao posao s Twitterom, uključujući prodaju od 3,6 milijardi dolara ranije ovog mjeseca.

Rekao je zaposlenicima Twittera da je prodao dionice Tesle kako bi "spasio" njihov posao, dok je nastavio sa smanjenjem više od polovice osoblja u tvrtki i uvođenjem niza promjena proizvoda i politika, od kojih je neke kasnije poništio.

Dok je Musk od kraja listopada usredotočen na svoju novu ulogu "glavnog kretena", Tesla je nudio popuste i poticaje za prodaju automobila u Kini, gdje upravlja velikom tvornicom u Šangaju; boreći se da svoje nove tvornice u Austinu, Texas, i Brandenburgu, Njemačka, učini učinkovitima; i suočavanje s trajnim izazovima opskrbnog lanca koji su endemični za automobilsku industriju, zajedno s skokovito rastućim cijenama energije u Europi što bi moglo smanjiti privlačnost električnih vozila na baterije za mnoge vozače.

To je, među ostalim izazovima, navelo Mizuho Securities i Evercore ISI da smanje svoje ciljane cijene Tesle u utorak.

Analitičari Mizuho Securitiesa napisali su u bilješci da "u kratkom roku vidimo potencijalnu slabost u prodaji Tesle jer bi makro vjetrovi i slabiji potrošač mogli potaknuti manju potražnju za skupljim električnim vozilima." Tvrtka je još uvijek naklonjena Tesli dugoročno, navodeći nove tvornice tvrtke kao konkurentsku prednost i nove porezne olakšice za električna vozila na horizontu u SAD-u koje bi mogle "ubrzati potražnju" u zemlji. U Kini neki krediti za električna vozila istječu početkom 2023. Tvrtka ima ciljnu cijenu od 285 USD i rejting kupnje za dionice Tesle.

Tagovi: Elon Musk, Tesla, Twitter, Mizuho Securities, SpaceX
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE