GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes poboljšao prognoze nakon uspjeha odjela kombija

Mercedes poboljšao prognoze nakon uspjeha odjela kombija
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Mercedes-Benz povisio je poslovna očekivanja za tekuću godinu, nakon što je u drugom tromjesečju zabilježio rast prodaje u segmentu visokoprofitabilnih vozila te rast dobiti u diviziji dostavnih vozila.

Tvrtka sada očekuje da će slobodni novčani tok u industriji biti "malo iznad" prošlogodišnje razine, u usporedbi s prethodnom prognozom nepromijenjene. Operativna dobit (EBIT) očekuje se na razini 2022. u usporedbi s prethodnom prognozom "blagog pada", priopćila je tvrtka.

Povećanim očekivanjima u ovom segmentu poslovanja pridonio je skok prodaje gospodarskih dostavnih vozila. Tvrtka sada očekuje da će ova jedinica postići EBIT maržu od 13-15 posto, u odnosu na prijašnjih 11-13 posto.

Uprava tvrtke nastoji održati marže kako bi omogućila skupi prijelaz na elektronička vozila. Ova strategija uključuje fokus na skuplja vozila s višom maržom profita i smanjen fokus na manje profitabilne modele kao što je A-klasa. Prodaja modela s većom maržom skočila je 12 posto u drugom tromjesečju, dok su ostali segmenti ispod te razine u skladu s prelaskom na luksuzne modele, piše Momentum.

Prodaja električnih vozila skočila je u tromjesečju za 50 posto na oko 96 tisuća vozila, a udio u ukupnim isporukama vozila dosegnuo je 18,6 posto.

Tvrtka je u tromjesečju zabilježila EBIT od pet milijardi eura, što je iznad očekivanja od 4,7 milijardi eura.

Doprinos rastu profitabilnosti dali su i opskrbni lanci koji su "značajno popravljeni", čime je tvrtka podigla razinu očekivanog godišnjeg EBIT-a od 20,5 milijardi eura.

Ova prognoza je uvelike posljedica poboljšanog učinka izvan divizije, koja je u tromjesečju ostvarila EBIT maržu od 15,5 posto, dok se u automobilskom segmentu očekuju nepromijenjeni godišnji prihodi i EBIT marža od 12-14 posto.

Tvrtka je u drugom tromjesečju zabilježila rast prihoda od 4,9 posto na 38,2 milijarde eura, uz snažan doprinos izvan odjela, što je prihode povećalo za 25 posto. Auto segment bilježi rast prodaje od 4,6 posto, nakon što je tvrtka isporučila šest posto više automobila i dosegla prodaju od oko 516.000 vozila.

Promatrajući po regijama, američko tržište ostvarilo je rast prihoda od 12 posto, europsko tržište povećalo je prodaju za devet posto, dok je kinesko tržište pretrpjelo pad prihoda od 12 posto.

Dionice Mercedesa porasle su oko pet posto u dva dana nakon objave, a od početka godine do danas su porasle za gotovo 20 posto.

Tagovi: Mercedes, kombiji
PROČITAJ I OVO
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
NOVITETI
Osvježeni Dacia Duster napada tržište
ŽENEVA - Dacia - rumunjski ogranak francuskog Renaulta predstavila je na godišnjem salonu automobila u Ženevi treću generaciju svog Dustera, jednog od najprodavanijih SUV modela u Europi koji se bori za tržišni udio u Njemačkoj.
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
POTEZI
Apple otkazuje planove za proizvodnju električnog automobila
SAN FRANCISCO - Apple će ugasiti svoj tim koji radi na električnim automobilima, pod nazivom Special Projects Group, prema Bloombergu.
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
TVRDNJE
Udruga: Tesla probila granice otpadnih voda u tvornici u Berlinu
BERLIN - Američki proizvođač automobila Tesla "konstantno i značajno" premašuje ograničenja otpadnih voda u svojoj tvornici u blizini Berlina, prema lokalnoj udruzi za vodu.
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
POTEZI
Rimac prekida suradnju s kineskim Camel Groupom
ZAGREB - Rimac Group i Camel Group u procesu su raskidanja suradnje na zajedničkoj kompaniji (joint venture) koja je imala tvornicu električnih motora i baterija u Kini". Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
DISTRIBUCIJA
AutoWallis ostaje distributer Opela u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji
BUDIMPEŠTA - Opel je ponovno odabrao podružnicu AutoWallis Grupe, AutoWallis Distribution, da djeluje kao veleprodajni distributer za marku Opel u četiri zemlje u regiji CEE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE