GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercedes-Benz i Stellantis ulažu u američkog proizvođača krutih baterija

Mercedes-Benz i Stellantis ulažu u američkog proizvođača krutih baterija
BATERIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Američka tvrtka Factorial Energy priopćila je u utorak da je s europskim proizvođačima automobila Mercedes-Benzom i Stellantisom sklopila investicijske sporazume kako bi komercijalizirala svoju tehnologiju krutih baterija.

Daimler i Stellantis planiraju strateški ulagati u proizvodnju krutih baterija, priopćio je Factorial Energy, ne navodeći financijske detalje sporazuma.

"S našim novim partnerima možemo razviti baterije koje će omogućiti sigurniju i dužu vožnju i bit će kompatibilne s konvencionalnim okruženjima za proizvodnju litij-ionskih baterija", rekao je izvršni direktor Factorial Energya Siyu Huang.

Krute baterije privlačnije su proizvođačima automobila jer su energetski gušće i manje sklone samozapaljenju od tekućih litij-ionskih baterija, ali sklone su pucanju, a njihova je proizvodnja skuplja.

Nissan je u ponedjeljak objavio da mu je cilj smanjiti trošak proizvodnje čvrstih baterija do 2028. na 75 dolara po kilovatsatu (kWh), i potom na 65 dolara po kWh u budućnosti kako bi električna vozila bila konkurentnija benzincima.

Stellantis je već dogovorio suradnju s australskim proizvođačem litija Vulcan Energy Resourcesom, a Daimler se uključio u nedavni ciklus prikupljanja kapitala koji je organizirala mreža punionica za električna vozila Ionity.

Ionity je zajednički projekt BMW-a, Daimlera, Volkswagena i Forda, a u studenome prošle godine pridružio mu je i korejski Hyundai.

Potražnja za električnim vozilima trebala bi dobiti na zamahu u procesu zelene tranzicije i Daimler i još pet proizvođača automobila obavezali su se ovog mjeseca da će do 2040. posve isključiti iz ponude vozila na fosilna goriva.

Hyundai Motor Co i Kia Corp također su potpisali zajedničko partnerstvo s kompanijom Factorial Energy, napominje Reuters.

Tagovi: Mercedes-Benz, Stellantis, Daimler
PROČITAJ I OVO
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
PROBLEMI
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
LOS ANGELES - Fisker Inc. pauzira proizvodnju sljedećih šest tjedana jer proizvođač električnih vozila nastoji obuzdati zalihe i izbjeći mogućnost podnošenja zahtjeva za stečaj.
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
HIBRID
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
PEKING - BYD-ova sljedeća generacija plug-in hibridnih vozila bit će apsolutna revolucija u smislu autonomije. Kineski gigant radi na novoj tehnologiji koja omogućava domet od 2.000 kilometara.
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
UDRUŽIVANJE
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
TOKYO - Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
DOGOVOR
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
BRUXELLES - Zemlje Europske unije planiraju bolju suradnju u kažnjavanju prometnih prekršaja - sada oko 40 posto prekršitelja ne plaća kaznu za prekršaje preko granice vlastite zemlje, objavio je Europski parlament (EP).
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
ODUSTAJANJE
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
BERLIN - Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je da će proširiti tvornicu automobila u Greenheideu u blizini Berlina, unatoč napadu na električnu mrežu prošlog tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE