GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lucid ima problema s potražnjom

Lucid ima problema s potražnjom
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 14:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Čini se da proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid ima problema s potražnjom.

Tvrtka je u svom izvješću o zaradi za četvrto tromjesečje u srijedu izjavila da je imala "preko 28.000" rezervacija za svoju limuzinu Air od 21. veljače. To je bilo iznenađenje, s obzirom da je tvrtka PRIJA "preko 34.000" rezervacija u studenom i isporučila manje više od 2000 vozila u četvrtom kvartalu.

Još više iznenađujuće: Lucid je rekao da planira izraditi samo 10.000 do 14.000 vozila u 2023., daleko manje od otprilike 27.000 analitičara s Wall Streeta koji su očekivali - i od otprilike 34.000 vozila godišnje za koje je Lucidova tvornica trebala proizvesti.

Dionice tvrtke pale su oko 15% od izvješća u srijedu.

Lucid se suočio s teškim putem kada je Air krenuo u proizvodnju. Tvrtka je provela veći dio prve polovice 2022. pokušavajući osigurati ključne komponente i otpetljati logističke probleme. Sada, kada proizvodnja teče više-manje glatko, čini se da se suočava s novim problemom: nedovoljno njegovih rezervi pretvara se u narudžbe.

Izvršni direktor Peter Rawlinson to je potvrdio tijekom razgovora o zaradi kada je podsjetio slušatelje da rezervacije nisu obvezujuće.

“Riješili smo proizvodnju. To sada nije pitanje izlaza,” rekao je Rawlinson. “Moj fokus je na prodaji. I evo o čemu se radi: imamo ono za što vjerujem da je najbolji proizvod na svijetu. ... Premalo je ljudi svjesno ne samo automobila, nego čak i tvrtke.”

Rawlinson je dalje rekao kako vjeruje da je to "posve rješiv problem" i planira se usredotočiti na "povećanje svijesti kupaca" 2023.

Više marketinga moglo bi pomoći. No očito je da se potražnja za Lucidovim vozilima ne ostvaruje tako brzo kako je tvrtka očekivala, što postavlja neka teška pitanja za ulagače.

Prvo, koliko je Lucidovo potencijalno tržište? Svaka procjena koliko bi Lucid mogao rasti mora započeti s procjenom "ukupnog adresabilnog tržišta", a čini se da su procjene tvrtke na tom planu bile previše ružičaste, s obzirom na to da je njezina tvornica postavljena za proizvodnju mnogo više vozila od sada se gradi.

Vođenje tvornice automobila ispod kapaciteta nije baš put do profitabilnosti, kao što je glavna financijska direktorica Sherry House priznala tijekom Lucidovog razgovora o zaradi.

"Kako proizvodimo vozila u malim količinama na proizvodnim linijama dizajniranim za veće količine, imali smo i nastavit ćemo iskusiti negativnu bruto dobit povezanu s radom i režijskim troškovima", rekao je House.

To dovodi do drugog, povezanog pitanja: Koliko dugo će Lucid morati voditi svoju tvornicu s gubitkom? Ili, drugim riječima, koliko će Lucidu trebati da dođe do profitabilnosti - i koliko će novca morati prikupiti od sada do tada?

Analitičar Bank of America John Murphy dugo je bio optimističan za Lucid, ali u bilješci ulagačima nakon Lucidovog izvješća o zaradi, snizio je ocjenu banke za dionicu na držanje, s kupnje. Murphy je napisao da sada misli da se Lucid neće raspasti ni prije 2027., te da će tvrtka morati prikupiti više kapitala prije nego što je prije očekivao.

Dobra vijest je da Lucid ima investitora dubokog džepa. Javni investicijski fond Saudijske Arabije posjeduje oko 62% Lucida i pokazao je - posljednji put u prosincu, kada je uložio dodatnih 915 milijuna dolara - da je i dalje voljan financirati tvrtku. Sve dok ima potporu saudijskog fonda, Lucid bi trebao moći nastaviti.

Ali put do profitabilnosti - i do velike isplate za Lucidove investitore - sada izgleda dulji.

Tagovi: Lucid, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Snažan rast prodaje automobila
TRENDOVI
Njemačka: Snažan rast prodaje automobila
BERLIN - U Njemačkoj je u svibnju prodano gotovo 247.000 novih automobila, što je 19,2 posto više nego u svibnju prošle godine, objavio je danas Savezni ured za motorna vozila KBA, prenosi francuska novinska agencija AFP.
U prvih pet mjeseci prodano 44 posto više novih vozila
SKOK
U prvih pet mjeseci prodano 44 posto više novih vozila
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvih pet mjeseci ove godine prodana 26.584 nova putnička vozila što je 44,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u svibnju prodano 7.097 novih vozila, uz međugodišnji rast od 69,5 posto, podaci su o registracijama koje prenosi agencija Promocija plus.
Tesla ponovo spustila cijene
CIJENE
Tesla ponovo spustila cijene
SAN FRANCISCO - Tesla je ponovno snizila cijene za dva modela iz svoje ponude, a jedan je jeftiniji za više od tri tisuće dolara, piše Autoblog.
Proizvođači automobila u prvom kvartalu - veći promet, manja zarada
TRENDOVI
Proizvođači automobila u prvom kvartalu - veći promet, manja zarada
BERLIN - Najveći svjetski proizvođači automobila, pa tako i njemački, u prvom su kvartalu zabilježili veliki rast prometa, no prodaja i dobit nisu to pratili te je zarada oslabila. Konzultanti tvrtkama preporučuju veću disciplinu u troškovima.
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
INVESTICIJE
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
SEUL - Južnokorejske kompanije Hyundai i LG Energy Solution osnovat će zajedničko ulaganje za postavljanje tvornice električnih baterija u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE