GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Labinski Novatec razvija projekt niskopodnog električnog minibusa i dostavnog vozila

Labinski Novatec razvija projekt niskopodnog električnog minibusa i dostavnog vozila
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Prema prognozama stručnjaka, do kraja ovog desetljeća osamdesetak posto svih vozila imat će hibridni pogon, dok bi većina vozila na planeti mogla postati na električni pogon već u narednih 15-ak godina", kazao je na jučerašnjoj sjednici HGK Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula prof. dr. sc. Zoran Lulić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Sjednica je u potpunosti bila posvećena novim trendovima i e-mobilnosti, a Lulić je bio dio tima koji je predstavio projekt Multifunkcionalnog niskopodnog električnog vozila MUNIVO koji labinska tvrtka Novatec razvija u suradnji s njegovim i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Razvoj tog inovativnog projekta omogućen je novcem iz strukturnih fondova Europske unije, te je vrijedan preko 28 milijuna kuna. Riječ je o projektu izrade prototipa u dvije varijante - minibusa s 20 sjedala i dostavnog vozila istih gabarita, ali i stvaranja vlastitog odjela za istraživanje i razvoj koji će nastaviti razvijati vozila i komponente u sektoru e-mobilnosti.

- Naručeno je 90 posto komponenata, te očekujemo da će nam sve to biti na raspolaganju do početka rujna nakon čega bi počeli s montažom i sistem integracijom. U međuvremenu se u laboratoriju razvijaju baterijski paket, dashboard i infotainment sustavi, kao i sustav za upravljanje vozilom, a nakon što krenemo sa sklapanjem, očekujemo da bi minibus sredinom naredne godine trebao biti spreman i za eksperimentalnu vožnju", kazao je Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec.

Dodao je kako usporedno s radom na prototipu pokušavaju osigurati kvalitetan lanac opskrbe određenih dijelova koje neće sami proizvoditi, no korona je na tom tržištu stvorila velike probleme, te su pouzdani lanci opskrbe, kaže, već neko vrijeme veliki problem na svim razinama.

- Izgubili smo strašno puno vremena da nađemo prave firme koje uopće to žele isporučiti u jednom ili dva komada, a s druge strane i pandemija je napravila pravi "rusvaj" u cijeloj toj priči. No polako idemo naprijed i polako imamo prema tome da osiguramo te lance kako bi kad završimo s testnim razdobljem bili spremni za nekakvu serijsku proizvodnju, kaže Peršić.

Na razvoju projekta u Labinu trenutno radi 30 inženjera, no cilj je da oni, osim u automobilskoj industriji, razvijaju i projekte e-mobilnosti i u nautičkom sektoru. Tako da će taj odjel istraživanja i razvoja, prema Peršićevim riječima, i u budućnosti zapošljavati između 30 i 50 stručnjaka, dok broj radnika koji će biti angažirani u samoj proizvodnji zasad nije definiran, premda je procjena da bi sklapanje pedesetak MUNIVO vozila godišnje zahtijevalo angažman dodatnih dvadesetak ljudi. Što se tržišta tiče, kontakti su zasad vrlo intenzivni sa zainteresiranim kupcima iz Južnoafričke republike koji su pokazali interes i za razvoj jednog manjeg minibus vozila sa 16 sjedala, a interes su pokazale i lokalne turističke tvrtke kojima se sviđa ideja takvog jednog vozila kao tzv. shuttle busa za prijevoz gostiju.


- Sad krećemo u jednu promotivnu kampanju tijekom koje ćemo pokušati ideju promovirati u gradovima u zemlji i inozemstvu u kojima bi takva vrsta gradskog prijevoza mogla biti zanimljiva, a čekamo i da se vrate sajmovi da ga negdje, nakon što dizajn bude gotov, možemo i pokazati, te možda dobiti i neke druge inpute. S obzirom na to da će u budućnosti shuttle busevi biti značajna karika u lancu mobilnosti, bilo kao "last mile" vozila, bilo za prijevoz u centrima gradova ili kao dostavna vozila, vjerujem da ovaj naš projekt ima lijepu perspektivu na tržištu, zaključio je Peršić.

Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavila je na Gospodarskom vijeću novi javni poziv za fizičke i pravne osobe za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Fond je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila od čega 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za građane i tvrtke prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, i dalje prijavljivati izravno Fondu. Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja je objava Poziva za iskaz interesa proizvođačima, predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila na području Republike Hrvatske koji su zainteresirani da energetski učinkovita vozila koja proizvode odnosno vozila proizvođača koja zastupaju budu uključena u provedbu mjere poticanja kupnje energetski učinkovitih vozila i koji će biti aktivno uključeni u provedbu ovog programa.

- Cilj Poziva je prikupiti bazu podataka o energetski učinkovitim vozilima za koja je moguće ostvariti sufinanciranje te popis prodajnih mjesta na kojima su ista raspoloživa. Fond će na dan objave Javnog poziva za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila objaviti listu prijavljenih zastupnika, vozila i prodajnih mjesta na mrežnim stranicama Fonda koji ulaze u provedbu mjere, pojasnila je Tošić.

Na sjednici su primjer ponude energetski učinkovitih vozila predstavile auto kuće Autowill i Benussi.

Tagovi: Novatec, Munivo, Lidija Tošić, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vladimir Peršić, Labin, Zoran Lulić, niskopodni električni minibus
PROČITAJ I OVO
Hyundai će u SAD-u izgraditi tvornicu električnih vozila i baterija vrijednu 5,5 milijardi dolara
INVESTICIJE
Hyundai će u SAD-u izgraditi tvornicu električnih vozila i baterija vrijednu 5,5 milijardi dolara
WASHINGTON - Američka savezna država Georgia bit će sjedište prve Hyundaijeve namjenske tvornice za električna vozila i proizvodnju baterija u Sjedinjenim Državama, objavila je tvrtka u petak.
Tesla u Teksasu moli vlasnike da svoje aute ne pune
BIZARNO
Tesla u Teksasu moli vlasnike da svoje aute ne pune
ZAGREB - Operater mreže preporučuje izbjegavanje punjenja tijekom vršnih sati između 15 i 20 sati, ako je moguće, kako bi se pomoglo naporima u cijeloj državi u upravljanju potražnjom – stoji u Teslinoj poruci.
Mercedes prodao najskuplji automobil za 135 milijuna eura
REKORDI
Mercedes prodao najskuplji automobil za 135 milijuna eura
NEW YORK - Mercedes-Benz potvrdio je da je nedavno iz svoje muzejske zbirke u Njemačkoj prodao automobil 1955. Mercedes-Benz SLR Coupe privatnom vlasniku za 135 milijuna eura, objavio je CNN.
Daimler pokreće licenciranje za 3D printanje rezervnih dijelova
POTEZI
Daimler pokreće licenciranje za 3D printanje rezervnih dijelova
OFFENBURG - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.
Kina pregovara o produžavanju subvencioniranja električnih vozila
SUBVENCIJE
Kina pregovara o produžavanju subvencioniranja električnih vozila
ŠANGAJ - Kina pregovara s proizvođačima automobila o produžavanju programa subvencioniranja električnih vozila, s ciljem poticanja kupnje u snažno usporavajućem kineskom gospodarstvu, rekli su Reutersu izvori upućeni u temu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE