GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korona prepolovila proizvodnju u autoindustriji Srbije

Korona prepolovila proizvodnju u autoindustriji Srbije
POSLEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Zbog posledica korona krize proizvodnja u autoindustriji Srbije pala je za 50 procenata, ocenio je u izjavi Tanjugu direktor Automobilskog klastera Srbije Ivan Vijatov.

"Posledice u Srbiji slične su kao u kompanijama koje posluju u EU jer se prestalo sa proizvodnjom automobila, to se odrazilo na lance snabdevanja, jer proizvođači delova nemaju za koga da proizvode, što se u velikoj meri odrazilo na naše kompanije u Srbiji", rekao je Vijatov.

Zbog korone proizvodnja automobila tokom prvih pet meseci u Evropi pala je za 50 posto, a Vijatov kaže da je tokom maja pad bio i veći.

Navodi da je u aprilu evropska proizvodnja automobila bila manja za 70 posto u odnosu na april 2019. godine.

"Očekuju se poboljšanja ali se ipak prognozira da će pad proizvodnje u Evropi ove godine biti najmanje 20 procenata", kaže on.

Trenutna očekivanja su da bi evropska auto industrija najranije 2022. godine mogla da dosegne nivo proizvodnje sa početka 2019. godine, a top nivo iz 2017. godine, kaže Vijatov, biće dostignut tek 2025. ili 2026. godine

Vijatov smatra da će automobilska industrija početi da se oporavlja kada građani u Srbiji i širom Evrope počnu da razmišljaju ponovo o kupovini automobila a do tada autoindustriju treba podržati.

"Srbija bi trebalo da prati preporuke EU, da preslika u meri u kojoj je to moguće, ono što oni budu radili oko pomaganja svojoj autoindustriji", kaže Vijatov.

Autoklaster Srbije deo je evropske mreže u kojoj je više od 30 klastera koji će predložiti vladama svojih država zajedničke mere za oporavak.

"Pripremamo predlog mera šta bi trebalo uraditi sa automobilskom industrijom širom Evrope koje ćemo zajednički uputiti vladama naših država", kaže Vijatov i očekuje da to bude učinjeno početkom jula.

Kako se očekuje jedna od mera biće i predlog da se koriguje stopa PDV-a za automobile.

On smatra da će zbog posledica korona krize doći do transformacije lanaca snabdevanja u ovoj globalizovanoj industriji.

" Mislim da postoji šansa za Srbiju da u relokaciji lanaca snabdevanja dobije neke investicije u sektoru autoindustrije, krizu treba iskoristiti kao šansu, dobijam neke informacije da se neke velike kompanije interesuju da dođu u Srbiju i ovde počnu da proizvode", rekao je on.

Automobilski klaster Srbije ima 54 kompanije članice a najveći broj njih proizvodi komponente.

Tagovi: srpska auto industrija, koronakriza, koronavirus u Srbiji, Ivan Vijatov, Automobilski klaster Srbije
PROČITAJ I OVO
Tomaž Berločnik iz Petrola prešao u Avant car
KARIJERE
Tomaž Berločnik iz Petrola prešao u Avant car
LJUBLJANA - Digitalizacija usluga, povezanost vozila kao "pametnih" sredstava i sve veća konvergencija različitih područja mobilnosti utrkuju put za još bržu implementaciju koncepta pružanja svih usluga mobilnosti na jednom mjestu i u jednoj aplikaciji.
Tesla će u tvornici u Njemačkoj zaposliti 10.500 radnika
INVESTICIJE
Tesla će u tvornici u Njemačkoj zaposliti 10.500 radnika
BERLIN - U Teslinoj tvornici u Njemačkoj, za koju se priprema gradilište u njemačkom Grunheideu, bit će zaposleno 10.500 radnika a proizvodit će se, u punom kapacitetu, pola miliona automobila godišnje u smjenama, izvještava n-tv.
Mugello u rujnu domaćin utrke Formule 1
FORMULA 1
Mugello u rujnu domaćin utrke Formule 1
MILANO - Staza Mugello u Toskani u Italiji u rujnu će biti domaćin utrke Formule 1, a potvrđeno je da će Formula 1 biti oganizrana i u Sočiju u Rusiji.
SEAT otkrio prvu verziju električne Cupre (VIDEO)
NOVITETI
SEAT otkrio prvu verziju električne Cupre (VIDEO)
BARCELONA - Elektrifikacija sportske marke vozila s duhom Barcelone započela je modelom el-Born, najavljen još u Ženevi prošle godine.
Elon Musk obećao potpuno autonomno vozilo ove godine
OBEĆANJA
Elon Musk obećao potpuno autonomno vozilo ove godine
SAN FRANCISCO - Elon Musk, ekscentrični vlasnik Tesle, rekao je u četvrtak da će taj proizvođač električnih automobila do kraja godine proizvesti potpuno autonomno vozilo koje će voziti bez vozača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE