GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski klon Tesle stigao na europsko tržište

Kineski klon Tesle stigao na europsko tržište
ELEKTRIČNA VOZILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz
LONDON - Xpeng, kineski startup koji je donekle stvorio kopiju Tesle, počeo je isporučivati svoje električne automobile širom Europe i postao je jedna od prvih novih kineskih tvrtki koja se proširila na zapad.

Henry Xia, koji je osnovao Xpeng 2014. godine, otvoreno je priznao da je na njega utjecao Tesla i najava proizvođača automobila da su otvorili svoje patente za javnost. Prema tvrtki, oni su prvi koji su zapravo počeli besplatno koristiti Teslinu tehnologiju.

Tesla nije otvorio svoj patent u pravom smislu riječi, ali je obećao da neće tužiti nikoga tko u dobroj vjeri koristi svoje patente za proizvodnju električnih vozila. Xpeng je otišao malo dalje od pukog korištenja tehnologije iz Teslinih patenata.

Portal Electrek objavio je izvještaj o tome kako je početna tvrtka napravila vozilo kojeg je snažno nadahnula Tesla - do te mjere da su ga neki nazvali "Teslinim klonom".

Konačno, kopirali su dizajn korisničkog sučelja Autopilot i instrument ploče za svoj električni SUV. Xpeng je čak kopirao dizajn Tesline web stranice kako bi lansirao svoju novu električnu limuzinu P7. Web stranica je kasnije ažurirana.

Trenutno se startup suočava s tužbom koju je Tesla pokrenula zbog krađe njihovog izvornog koda Autopilota. Prošle je godine Tesla podnio tužbu protiv Guangzhija Caoa, bivšeg inženjera autopilota, koji je sada dio Xpeng-ovog tima za razvoj autonomne vožnje.

U tužbi proizvođač automobila tvrdi da je Cao prije odlaska preuzeo izvorni kod Autopilota na svoj osobni uređaj putem Airdropa i prodao ga Xpengu kad mu se pridružio.

Xpeng je porekao primanje izvornog koda od inženjera, ali Tesla tvrdi da ima dokaze o suprotnom.

Do sada je Xpeng svoja električna vozila isporučivao samo u Kini, gdje je dokazivanje prava intelektualnog vlasništva znatno teže.

Ovaj je tjedan tvrtka započela isporuku vozila izvan Kine.

Prva serija od stotinu električnih terenaca Xpeng G3 već je stigla u Norvešku, odakle će vozila biti isporučena kupcima širom Europe.

Tagovi: Xpeng, Tesla, Henry Xia, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE