GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kia prva osmislila pametni automatski mjenjač

Kia prva osmislila pametni automatski mjenjač
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 09:10
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Automobilska grupacija Hyundai-Kia nedavno je objavila da je kao prva na svijetu razvila pametni mjenjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću predviđanja informacijskog sustava automatski mijenja prijenos u optimalnu brzinu s obzirom na situaciju u prometu.

Kia i Hyundai namjeravaju ovu novu tehnologiju koristiti kod svojih budućih modela, piše Autonet.

Tijekom procesa razvoja sustava predali su oko 40-ak patentnih prijava. Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih mjenjača ovise o vozačevim preferencijama, pametni mjenjač je prvi sustav koji automatski mijenja brzinu s obzirom na situaciju na cesti i u prometu.

Ovo rješenje koristi inteligentni software upravljačke jedinice mjenjača koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu. Podaci se dobivaju pomoću 3D navigacije s preciznim mapama cesta i postavljenim radarima za mjerenje brzine i radarskog tempomata. 3D navigacija sadrži informacije o nadmorskoj visini, strmini, zakrivljenosti, brojnim drugim elementima i aktualnom stanju u prometu. Radar u vozilu detektira brzinu vozila i razmak do vozila ispred i ostalih vozila, dok sprijeda postavljena kamera pruža informacije s vozne trake.

Upotrebom svih tih podataka TCU pomoću algoritma umjetne inteligencije predviđa optimalni omjer prijenosa u realnom vremenu i u skladu s tim prebacuje u optimalnu brzinu. Kada je na primjer predviđena duža spora vožnja nizbrdicom, a radar ne detektira nikakve nepravilnosti u vezi s vozilom sprijeda, mjenjač zbog snižavanja potrošnje goriva prebacuje u tzv. ler.

Na testiranjima s pametnim mjenjačem na vrlo krivudavim cestama je broj mijenjanja brzine smanjen za 43 posto u odnosu na vozila bez tog sustava. Isti također smanjuje broj kočenja za 11 posto i tako smanjuje umor vozača i istrošenost kočnica.

Kod naglih ubrzavanja, koje zahtijeva uključivanje na autocestama, sustav automatski prebacuje u sportski način vožnje. Nakon uključivanja u promet vozilo automatski vraća u originalni način vožnje.

Osim toga, motor automatski koči kad pomaknemo nogu s pedale za gas, kada prepozna tzv. ležeće policajce, nizbrdicu i odsjeke ceste s promijenjenim ograničenjem brzine. Promjene razmaka do vozila sprijeda prepoznaje prednji radar, koji automatski prilagođava stupanj prijenosa, što unapređuje vozačevo iskustvo.

Sustav je usklađen s tehnologijom autonomne vožnje koja se neprestano razvija. Kia namjerava pametni mjenjač unaprjeđivati s još inteligentnijom tehnologijom, koja će omogućavati komunikaciju sa semaforima, a koja će se temeljiti na tehnologijama LTE ili 5G, a i prepoznavati vozačeve namjere. Sve to će dovesti do još učinkovitijeg mijenjanja brzina pa će vozila u narednim godinama postupno od relativno jednostavnih prijevoznih sredstava evoluirati u pametna rješenja mobilnosti.

Tagovi: Kia Motors, pametni automatski mjenjač
PROČITAJ I OVO
Toyota Proace City i Proace City Verso u prodaji u Hrvatskoj
FURGON
Toyota Proace City i Proace City Verso u prodaji u Hrvatskoj
ZAGREB - Potpuno novi kompaktni furgon PROACE CITY u rujnu 2020. stiže u sve Toyota salone širom Hrvatske.
Najavljena nova jeftina Tesla
NAJAVE
Najavljena nova jeftina Tesla
FREMONT - Sinoć je u kalifornijskom Fremontu ispred Tesline tvornice održana prva drive-in skupština dioničara ove kompanije, što je bilo povezano s nekoliko mjeseci najavljivanim događanjem "Battery Day".
Predstavljene najsnažnije i najbrže verzije BMW-ove Serije 3 i Serije 4
NOVITETI
Predstavljene najsnažnije i najbrže verzije BMW-ove Serije 3 i Serije 4
MUNCHEN - BMW M340i i M440i više nisu na vrhu ponude za aktualnu Seriju 3 i Seriju 4, jer su njihove pozicije zauzeli novi M3 i M4.
Dionice Tesle tonu nakon razočaravajućih najava oko baterije
POTONUĆE
Dionice Tesle tonu nakon razočaravajućih najava oko baterije
NEW YORK - Dionice Tesle danas su potonule 5,6 posto jer su investitori negativno reagirali na suzdržane najave glede nove baterije.
Tommi Mäkinen će od siječnja 2021. biti imenovan savjetnikom za motosport u Toyoti
KARIJERE
Tommi Mäkinen će od siječnja 2021. biti imenovan savjetnikom za motosport u Toyoti
ZAGREB - Tommi Mäkinen* će od siječnja 2021. biti imenovan Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation (Toyota) s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE