GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kia i Canoo razvijaju platformu za električne automobile

Kia i Canoo razvijaju platformu za električne automobile
PLATFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz / vidi.hra
ZAGREB - Kia i Canoo zajednički razvijaju potpuno novu platformu za električna vozila koja se temelji na Canoo-ovom prilagodljivom dizajnu "skateboarda", a na kojoj će biti zasnovana buduća Kijina i Hyundaijeva električna vozila.

Kia Motors će kao dio grupacije Hyundai Motor Group, zajedno s tvrtkom Canoo, razvijati platformu za električna vozila koja će se temeljiti na Canoo-ovom vlastitom dizajnu nalik skateboardu. Sukladno dogovoru Canoo će pružati inženjerske usluge koje će pomoći u razvoju ove prilagodljive platforme, namijenjene isključivo električnim automobilima, i to po specifikacijama Kije i Hyundaija. Platforma će grupaciji omogućiti proizvodnju cjenovno konkurentskih električnih vozila – u rasponu od malih EV-ova do vozila specifičnih namjena.

Canoo je tvrtka iz Los Angelesa koja izrađuje EV-ove samo po narudžbi i izrđuje skateboard platformu na koju se montira većina ključnih komponenata vozila s naglaskom na funkcionalnoj integraciji. Takvo inženjersko rješenje smanjuje dimenzije, masu i broj dijelova skateboarda, što posljedično pruža više prostora u kabini i omogućava cjenovno učinkovitije električno vozilo.

Kia očekuje da će joj Canoo-ova prilagodljiva platforma sa skateboard konstrukcijom omogućiti pojednostavljen i standardiziran razvojni proces električnih vozila koja bi tako postala i cjenovno konkurentnija. Također je za očekivati pojednostavljenje proizvodne linije tih vozila, što bi omogućilo brže odazivanje na potrebe tržišta i želje klijenata.

Ovom suradnjom grupacija HMG će udvostručiti svoja ulaganja, pa će u narednih pet godina investirati 87 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. Sukladno tome Hyundai će do 2025. investirati 52 milijarde, dok će Kia u istom razdoblju investirati 25 milijardi u elektrifikaciju i tehnologije mobilnosti. Na taj način će do 2025. godine ekološki prihvatljivija vozila predstavljati čak četvrtinu Kijine prodaje.

“Oduševljavaju nas brzina i učinkovitost Canoo-ovog razvoja EV konstrukcije, zbog čega su za nas idealan inženjerski partner u razdoblju kada želimo postati jedna od vodećih tvrtki na području industrije mobilnosti,” rekao je Albert Biermann, voditelj istraživanja i razvoja u grupaciji. “S Canoo-ovim inženjerima ćemo surađivati u razvoju cjenovno pristupačne platforme za autonomna vozila i koja je primjerena za masovnu upotrebu.”

Tagovi: električni automobili, Kia Motors, Kia, Canoo, Hyundai
PROČITAJ I OVO
Ford povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog kvara na zaslonu stražnje kamere
POVLAČENJE
Ford povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog kvara na zaslonu stražnje kamere
WASHINGTON - Američki proizvođač automobila "Ford" danas je objavio da povlači 382.000 vozila u SAD-u zbog greške na displeju stražnje kamere.
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
TEHNOLOŠKO ČUDO
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
INGOLSTADT - Audijevo novo konceptno vozilo potpuno je električni luksuzni SUV koji koristi naočale za proširenu stvarnost i može poslužiti i kao mali kamionet, signalizirajući potencijalne buduće tehnologije za luksuznu marku Volkswagen.
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
SIGNALI
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
DALLAS - Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u srijedu o još jednoj rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Istodobno je, unatoč zabrinutosti zbog rastuće konkurencije i makroekonomskih čimbenika, potvrdio dugoročne izglede za rast, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
Toyota u travnju dobiva novog šefa
MENADŽMENT
Toyota u travnju dobiva novog šefa
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota od 1. travnja imat će novog predsjednika i izvršnog direktora. Na tu funkciju danas je imenovan 53-godišnji Koji Sato, dosadašnji predsjednik Toyotine marke luksuznih vozila Lexus.
Volvo ostvario pad dobiti unatoč većim prihodima
PAD
Volvo ostvario pad dobiti unatoč većim prihodima
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group lani je zabilježio neto dobit od 32,7 milijardi kruna (2,9 milijardi eura), što je nešto manje nego godinu prije, kada je neto dobit iznosila 32,8 milijardi kruna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE