GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katapultirana dobit Mercedes-Benza u 2021.

Katapultirana dobit Mercedes-Benza u 2021.
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 08:56
Autor: SEEbiz
STUTTGART - Njemačka automobilska grupa Mercedes-Benz, lani je zabilježila neto dobit od 23,4 milijarde eura, što je gotovo šest puta više nego godinu prije. Operativna dobit iznosila je 19,2 milijarde eura, u usporedbi s 8,6 milijardi eura u 2020.

Ovo je prva objava godišnjih poslovnih rezultata od prošlogodišnje podjele Daimler Tuck Holdinga. Grupa automobila Daimler je početkom veljače preimenovana u Mercedes-Benz Group. Prihodi transformirane grupe porasli su sa 154 milijarde eura u 2020. na 168 milijardi eura prošle godine, iako su neznatno pali u posljednjem tromjesečju, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako je istaknuo Mercedes, grupa je postigla dobre rezultate unatoč pandemiji covida-19 i uskim grlima u lancima opskrbe čipovima, što je nastavilo negativno utjecati na poslovanje. Nedostatak čipsa, koji je zaustavio proizvodnju u automobilskoj industriji, utjecao je na luksuzne proizvođače poput Mercedesa, ističe AFP.

Zbog naglaska na modele automobila više klase, prilagođena marža Grupe na prodaju osobnih automobila i kombija porasla je sa 6,9 posto u 2020. na 12,7 posto prošle godine. Prosječna cijena vozila koje je prodao Mercedes, međutim, porasla je 26 posto u 2021.

Za ovu godinu grupa očekuje blagi rast prihoda u odnosu na prošlu godinu, iako procjenjuje da će ograničenja u opskrbi čipovima i dalje utjecati na tržište, navodi AFP.

Tagovi: Mercedes-Benz, Mercedes, Daimler, Daimler Truck
PROČITAJ I OVO
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE