GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama

Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 15:33
Autor: SEEbiz
LONDON - Jaguar Land Rover (JLR) smanjuje proizvodnju u svojim tvornicama u Solihullu i Halewoodu do proljeća, zbog tekućih problema s nabavom dovoljno računalnih čipova za nova vozila.

Očekuje se da će ova mjera utjecati na proizvodnju modela kao što su Jaguar F-Pace i Land Rover Discovery Sport.

U međuvremenu, JLR će se fokusirati na profitabilnije modele kao što je Range Rover. Proizvodnja ovih automobila porasla je posljednjih mjeseci. JLR-ova tvornica u Nitri, Slovačka, nije pogođena ovom odlukom.

Moderni automobili uvelike se oslanjaju na računalne čipove za kontrolu raznih ugrađenih sustava, od sustava protiv blokiranja kotača i kontrole emisija do satelitske navigacije i zabave u automobilu.

No opskrba iz istočne Azije uvelike je prekinuta nakon pandemije Covida, dok su se proizvođači automobila suočili s intenzivnom konkurencijom za dostupne zalihe iz drugih industrija.

U priopćenju, JLR je rekao da će "nastaviti aktivno upravljati operativnim obrascima naših proizvodnih pogona dok se industrija suočava s tekućim globalnim poremećajem opskrbnog lanca poluvodiča".

"Očekujemo da će se naš učinak nastaviti poboljšavati u drugoj polovici godine, kako novi ugovori s poluvodičkim partnerima stupaju na snagu, što nam omogućuje da izgradimo i isporučimo više vozila našim klijentima", dodaje se.

Proizvodnja automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje je znatno ispod razina viđenih prije pandemije, unatoč povećanju u listopadu, pokazuju brojke Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT).

Industrija je u listopadu proizvela 69.524 automobila, što je 7,4% više nego godinu dana ranije, ali SMMT je rekao da proizvođači još uvijek pate od "turbulentnih" opskrba komponentama.

"Došlo je do stvarnih nedostataka u opskrbnom lancu, najočitije u poluvodičima, što je dovelo do zaista nestalnih razina proizvodnje", rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes za BBC-jev program Today.

"[Proizvodnja] je porasla u listopadu, ali očekujemo da će biti nestabilna kako napredujemo, posebno kada neki dijelovi dolaze iz Kine."

G. Hawes je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo "nije ni blizu" proizvodnji dovoljno čipova za automobilsku industriju.

"Potrebna su ogromna ulaganja i neke vlade u svijetu ulažu milijarde i milijarde funti kako bi privukle investicije i izgradile nove tvornice (fabrike za proizvodnju poluvodiča).

"Trebali bismo proizvoditi oko milijun automobila godišnje, tako da kada imate oko 1500 čipova po automobilu možete vidjeti koliko su nevjerojatne količine ovih čipova potrebne samo za podršku automobilskoj industriji, a kamoli stvarima poput osobne elektronike."

Tagovi: Jaguar Land Rover, Range Rover
PROČITAJ I OVO
Pad prodaje novih automobila u siječnju
TREND
Pad prodaje novih automobila u siječnju
ZAGREB - U Hrvatskoj je u siječnju prodano 3.346 novih putničkih vozila, što je 12,6 posto više nego u siječnju 2022.
Renault i Nissan odobrili obnovljeno partnerstvo
ZELENO SVJETLO
Renault i Nissan odobrili obnovljeno partnerstvo
PARIZ - Nakon višemjesečnih mukotrpnih pregovora, uprave proizvođača automobila Renaulta i Nissana potvrdile su veliku promjenu odnosa u 24-godišnjem partnerstvu, javlja francuska novinska agencija AFP. Renault će smanjiti svoj udio u Nissanu s 43,4% na 15%, a potonji će preuzeti 15% udjela u Renaultovom poslu električnih vozila Ampere.
Čelnik Mazde: Ne prisiljavajte potrošače da kupuju električna vozila
JASNA PORUKA
Čelnik Mazde: Ne prisiljavajte potrošače da kupuju električna vozila
LONDON - Izvršni direktor Mazdine europske podružnice, Martijn ten Brink, osudio je političare zbog prisiljavanja proizvođača automobila da prodaju samo električna vozila i ignoriraju druge potencijalne pogonske sklopove s nultom emisijom štetnih plinova.
Musk oslobođen optužbi za prijevaru investitora
EPILOG
Musk oslobođen optužbi za prijevaru investitora
SAN FRANCISCO - Porota u San Franciscu utvrdila je u petak da Elon Musk nije prevario ulagače svojim tweetovima iz 2018. o privatizaciji proizvođača električnih automobila Tesla uz pomoć saudijskih ulagača. Posao nije realiziran, a investitori su tužili Muska za prijevaru.
Smanjene subvencije za električne automobile, znatno slabija prodaja
LOGIČNO
Smanjene subvencije za električne automobile, znatno slabija prodaja
BERLIN - U Njemačkoj je prošli mjesec registrirano nešto manje novih automobila nego 12 mjeseci ranije, ali istovremeno daleko manje e-automobila nego u prosincu 2022.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE