GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izazov na TikToku rezultirao mnoštvom ukradenih vozila marki Hyundai i Kia

Izazov na TikToku rezultirao mnoštvom ukradenih vozila marki Hyundai i Kia
OPASAN TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Jedan je opasan izazov na TikToku alarmirao vlasnike automobila marki Hyudai i Kia, ali i policijske dužnosnike diljem sjedinjenih država.

Mladi su korisnici TikTok, naime, izazvani, da ukradu automobile pomoću USB kabela.

Cilj? Određene marke i modeli Kia i Hyundai vozila iz razdoblja 2010.-2021. koji koriste mehanički ključ, a ne privjesak i tipku za pokretanje automobila. Istražitelji kažu za CNBC da je trend započeo prošle godine i da broj ukradenih automobila nastavlja rasti diljem zemlje.

U St. Petersburgu na Floridi policija je izvijestila da je više od trećine svih tamošnjih krađa automobila od sredine srpnja povezano s izazovom na TikToku. Dužnosnici Los Angelesa kažu da je trend doveo do 85% povećanja krađa automobila Hyundaija i Kia u usporedbi s prošlom godinom.

Ista je priča i u Chicagu, kaže šerif okruga Cook Tom Dart.

"Samo u našoj nadležnosti [krađe određenih modela] porasle su za preko 800% u posljednjih mjesec dana", rekao je.

"Ne vidimo kraja tome."

Trend izaziva tinejdžere da ukradu automobil s ulice provaljivanjem u automobil, skidanjem stupa upravljača i spajanjem vozila pomoću USB kabela, slično žici koja se koristi za punjenje telefona.

"Virusna priroda toga kako je ovo uzelo maha na društvenim medijima - ubrzano je kao što nikada nismo vidjeli", rekao je Dart. ”[Počinitelji] to rade za 20 do 30 sekundi. Doslovno je staromodan koliko možete zamisliti.”

Dart je za CNBC rekao da su lopovi uglavnom mladi tinejdžeri - neki čak ni dovoljno stari da legalno voze. Ukradeni automobili često se koriste za vožnje ili se koriste za počinjenje drugih zločina, a zatim se ostavljaju pokraj ceste, rekao je.

"Imali smo 11-godišnjaka koji je bio jedan od naših najplodnijih kradljivaca... ideja da znaju voziti je fantazija", rekao je Dart.

Lopovi na internetu objavljuju videozapise krađe i vožnje automobila koristeći hashtag "Kia Boys" — koji ima više od 33 milijuna pregleda na TikToku. Društvena medijska tvrtka rekla je u izjavi da "ne odobrava ovakvo ponašanje koje krši naša pravila i bit će uklonjeno ako se pronađe na našoj platformi."

Stanovnica Illinoisa Karen Perkins rekla je da joj je Kia Sorrento iz 2019. ukraden ispred njenog stana 6. kolovoza.

“Pogledao sam kroz prozor i shvatio da je moj auto nestao”, rekao je Perkins.

Danima kasnije, bila je u unajmljenom automobilu na crvenom svjetlu kada je rekla da je njena nestala Kia prošla pored nje.

“Vidio sam tinejdžera kako sjedi naprijed”, rekao je Perkins. "Vozio sam oko bloka... petero djece je zapravo uskočilo u moj auto - tada sam počeo paničariti - kao da ću zauvijek izgubiti auto."

Perkins kaže za CNBC da je krenula u potragu kako bi pronašla svoju Kiju. Nekoliko sati kasnije, pronašla je napuštenu pokraj ceste i pozvala policiju. Rekla je da je napuštena Kia teško oštećena.

Kia i Hyundai nisu mogli komentirati koliko je vozila uključeno u godine proizvodnje i modela te bi potencijalno bila u opasnosti.

Glasnogovornik Kije rekao je da je tvrtka zabrinuta zbog porasta krađa i da je službenicima za provođenje zakona u pogođenim područjima osigurala uređaje za zaključavanje slobodnog upravljača.

Tagovi: TikTok, krađe automobila, Hyundai, Kia Motors
PROČITAJ I OVO
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE