GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori: Tesla će proći kroz krizu elegantnije nego General Motors i Toyota

Investitori: Tesla će proći kroz krizu elegantnije nego General Motors i Toyota
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 20:05
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Investitori imaju više povjerenja u Teslu tijekom pandemije koronavirusa.

Tvrde kako je Muskova kompanija bolje pozicionirana za vodstvo u novim tehnologijama poput potpuno električnih i autonomnih nego što to čine tradicionalni proizvođači automobila, kao što su General Motors i Toyota Motor.

Tako barem pokazuje anketa provedena među 25 ulagača, koju je u srijedu objavio Morgan Stanley. Većina, ili 56%, ulagača također vjeruje da je "vrlo malo vjerojatno" ili "pomalo malo vjerojatno" da tradicionalna autoindustrija može "zaraditi svoj trošak kapitala" u proizvodnji takvih vozila.

Povjerenje u Teslu temelji se na pitanju Morgan Stanleya koja bi od tri tvrtke dala pet milijardi dolara za pet godina da ulože u razvoj i proizvodnju potpuno električnih i autonomnih vozila. Samo 20% ispitanika odabralo je GM; 24% odabranih Toyotu; i 56% je odabralo Teslu.

Unatoč povjerenju koje su ulagači ukazali u anketi Morgan Stanleya, analitičari Bank of America u srijedu su spustili preporuke za dionice Tesle.

Rezultati ankete nisu nužno iznenađujući s obzirom na to da je Wall Street podržao Teslu prije Covid-19, ali oni ponovno naglašavaju rastući jaz između Tesle i tradicionalnih proizvođača automobila koji se pokušavaju probiti u Teslin fokus na potpuno električna vozila.

Dionice Tesle ove godine porasle su 67%, na više od 700 dolara. To je značajno bolje u usporedbi s GM-om koji je kliznuo 42% ove godine, na 21,39 USD, a Toyota s 14% na manje od 122 USD. Ford Motor, koji nije bio uključen u anketu, ove je godine pao za oko 49%, na manje od 5 USD.

Morgan Stanley očekuje da će Tesla ove godine potrošiti milijardu ili više dolara besplatnog novčanog toka, ali i dalje očekuje rast volumena od oko 5% do 10% ili više. To je u usporedbi s prosječnim proizvođačem automobila za koje se predviđa da će pasti od 20% do 25%, a slobodni novčani tok će pasti u vrijednosti između 10 i 30 posto tržišne kapitalizacije.

Tagovi: Tesla, General Motors, Toyota, Ford, električni automobili, Elon musk, Morgan Stanley, Bank of America
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE