GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Njemačka automobilska industrija na najvišoj razini u dvije godine

Ifo: Njemačka automobilska industrija na najvišoj razini u dvije godine
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 10:50
Autor: Siniša Malus
BERLIN - Poslovanje njemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača bilo je bolje u travnju nego mjesec dana ranije. Pokazatelj trenutne situacije porastao je s plus 10,7 bodova u ožujku na plus 21,6 bodova, dostigavši najvišu razinu od travnja 2019. godine, prema münchenskom Institutu za ekonomska istraživanja Ifo.

Pokazatelj trenutnog stanja njemačke automobilske industrije popeo se s plus 10,7 bodova u ožujku na plus 21,6 bodova i dosegao najvišu razinu od travnja 2019.

"Proizvođači automobila sada su prevladali pad koji su pretrpjeli zbog koronavirusa", komentirao je poruke iz Ifa Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja na institutu.

Proizvođači automobila također su zadovoljni rastom potražnje. Ovaj je pokazatelj porastao s ožujka, plus 14,4 u travnju, na 36,9 bodova. Broj svih narudžbi također se znatno povećao, popevši se na 43,9 bodova u travnju, u usporedbi sa 17,5 bodova u ožujku.

U skladu s tim, proizvođači sada planiraju daljnje jačanje proizvodnje. Ovaj je pokazatelj u ožujku iznosio 44,6 bodova, dok je u travnju zabilježio blagi rast s 47,1 bodova. Proizvođači automobila također očekuju rast izvoza, dosegnuvši u travnju 30,9 bodova. S druge strane, zaliha gotovih proizvoda ostala je veća nego inače za sezonu. Ovaj se pokazatelj smanjio s minus 10,6 bodova u veljači na minus 15,8 bodova.

U travnju su proizvođači automobila pitani i o iskorištenosti kapaciteta, koja je s 84,2 posto u siječnju porasla na 91,1 posto. Pitani su i o razlozima ograničenja proizvodnje. U travnju 2021. samo je 13,7 posto citiralo manjak narudžbi kao odgovor, u usporedbi s 59,8 posto u travnju 2020.

Glavni problem trenutno su repromaterijali, o kojima je izvjestilo 60,4 posto tvrtki. U srpnju prošle godine taj je udio iznosio 5,8 posto, a u travnju prošle godine 42 posto. Mnoge tvornice automobila sada su najavile da će uvesti skraćeno radno vrijeme zbog nedostatka silicijskih čipova.

Unatoč dobrom učinku, planovi zapošljavanja i dalje predviđaju gubitak radnih mjesta, što odražava strukturne promjene u automobilskoj industriji. Ambiciozni ciljevi smanjenja emisija EU prisiljavaju tvrtke u sektoru da ulažu u proizvodnju električnih vozila, što je dugoročno manje radno intenzivno, napominje Ifo.

Tagovi: Ifo institut, njemačka automobilska industrija,
PROČITAJ I OVO
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
POVLAČENJE
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
DETROIT - Američka tvrtka Ford Motor povući će blizu 617.000 automobila SUV Explorer na zahtjev regulatornog tijela, jer bi vijci mogli popustiti, a krovni nosači biti otkinuti, prenosi Reuters.
Volkswagen će naplaćivati korištenje autonomne vožnje
NAPLATA
Volkswagen će naplaćivati korištenje autonomne vožnje
FRANKFURT - VW grupa najvjerojatnije će naplaćivati sedam eura po satu za tehnologiju autonomne vožnje razine 4 u automobilima.
FAZ preporučuje shortanje dionica Tesle
PREPORUKE
FAZ preporučuje shortanje dionica Tesle
FRANKFURT - Frankfurter Allgemeine preporučuje čitateljima da na kratko prodaju dionice Tesle (tzv. shortanje), jer vjeruju da postoji nekoliko razloga za "skraćivanje" (strategija u kojoj dobit urušava cijenu).
Volkswagen: Rekordna dobit, ali i upozorenje za drugi kvartal
UPOZORENJE
Volkswagen: Rekordna dobit, ali i upozorenje za drugi kvartal
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen zabilježio je neto dobit od 3,4 milijarde eura u prvom kvartalu ove godine, nakon 517 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju, koje je već bilo obilježeno zatvaranjem trgovina i tvornica automobila.
Snažan rast dobiti BMW-a, ali i upozorenje za ostatak godine
DOBRA GODINA
Snažan rast dobiti BMW-a, ali i upozorenje za ostatak godine
MUNCHEN - BMW je u prvom tromjesečju zabilježio neto dobit od 2,8 milijardi eura, nakon što se zaustavio na 574 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju. Prihod od prodaje porastao je za 15 posto, na 26,8 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE