GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Hyundai planira obustaviti proizvodnju zbog nestašica čipova

I Hyundai planira obustaviti proizvodnju zbog nestašica čipova
OBUSTAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2021 / 20:57
Autor: SEEbiz
SEUL - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai planira privremeno obustaviti proizvodnju u glavnoj tvornici blizu grada Ulsana zbog nestašice čipova, izvijestili su u ponedjeljak mediji, a u kompaniji ističu da odluka o obustavi nije donesena.

Proizvodnja će biti obustavljena od 5. do 13. travnja, objavio je u ponedjeljak gospodarski dnevnik Korea Economic Daily.

U tvornici se godišnje proizvede 311.000 vozila, uključujući električne automobile Kona i Ioniq 5, podsjeća Reuters..

Iz Hyundaija, međutim, nisu Reutersu potvrdili takve planove.

"Odluka o privremenom zatvaranju tvornice, o kojem su izvijestili mediji, nije donesena”, navodi se u priopćenju Hyundaija.

Po pisanju korejskog dnevnika, u tvornici u blizini Ulsana proizvodnja se obustavlja zbog problema s nabavom čipova i električnih modula.

Hyundai donedavno nije imao problema zbog nestašice čipova, uglavnom zahvaljujući dobrom popunjavanju zaliha, no na kraju se pridružio ostalim autokompanijama, koje su bile primorani zaustaviti proizvodnju zbog nestašice posebnih čipova.

Prošli su tjedan Honda Motor i General Motors objavili da će produljiti obustavu proizvodnje u tvornicama u Sjevernoj Americi, navodeći među razlozima i nestašicu čipova.

Nestašicu je prouzročio niz čimbenika, uključujući prekid rada tvornica, procvat potražnje za prijenosnim računalima i tabletima te sankcije protiv kineskih tehnoloških tvrtki, uzdrmavši u prosincu prošle godine sektor elektronike.

U početnoj fazi nestašica je uglavnom pogađala autoindustriju, no ubrzo se proširila na proizvodnju široke palete potrošačke elektronike, uključujući pametne telefone, te na proizvodnju bijele tehnike.

Problemi u Renesasu

Nestašicu je pogoršao požar u pogonu japanskog proizvođača Renesasa, koji drži 30 posto globalnog tržišta posebnih čipova koji je koriste u automobilima.

Kompanija je u ponedjeljak potvrdila da je šteta prouzročena požarom u tvornici blizu grada Nake veća no što su u početku bili procjenjivali.

Renesas je u početku izvijestio da je požar uništio 11 strojeva, podsjeća Reuters.

Po pisanju pak japanskog lista Nikkeija u ponedjeljak, sada se pretpostavlja da je broj strojeva koji su izvan funkcije upola veći.

Glasnogovornica Renesasa nije potvrdila napise o broju oštećenih strojeva, dodavši tek da će tvrtka do utorka objaviti priopćenje o šteti.

Nedavno su objavili da će im trebati najmanje mjesec dana da pokrenu proizvodnju 300-milimetarskih poluvodičkih pločica u tvornici u kojoj je izbio požar, no da bi za zamjenu uništenih strojeva moglo trebati i do nekoliko mjeseci.

Japanska vlada uključila se nedavno u pokušaje da se proizvodnja što prije obnovi, pozivajući domaće i inozemne kompanije da pomognu Renesasu dijelovima i strojevima.

Tagovi: Hyundai, čipovi, nedostatak čipova, Honda, General Motors
PROČITAJ I OVO
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
INVESTICIJE
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
STOCKHOLM - Švedski proizvođač baterija Northvolt počeo je s gradnjom tvornice baterija u Njemačkoj u koju planira uložiti 4.5 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE