GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle
UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz
HELSINKI - Nekoliko tjedana nakon što su svoja radna mjesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj - štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati diljem Skandinavije.

Pritisku na Teslu, zbog odbijanja pregovaranja o pravima radnika - pridružili su se konačno i mirovinski fondovi Norveške, Danske i Švedske.

Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati radnička prava, uključujući sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice.

Norveški fond upravlja imovinom u vrijednosti 1,5 bilijuna dolara i spada među najveće burzovne investitore u svijetu. Fondom upravlja Norges Bank Investment Management (NBIM) - sedmi najveći dioničar Tesle, s udjelom od 0,88 posto, vrijednim oko 6,8 milijardi dolara, piše HRT.

Nešto ranije, danski mirovinski fond prodao je vlasničke udjele (dionic) u Tesli i to u vrijednosti 68,9 milijuna dolara. I skupina švedskih mirovinskih fondova pozvala je Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali zasad ne namjeravaju prodavati njegove dionice.

Ove objave mirovinskih fondova uslijedile su nakon vala radničkog nezadovoljstva u skandinavskim zemljama. Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su u štrajk 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

Njima su se priključili i sindikati lučkih radnika, električara, čistača i poštanskih službenika, koji su kompaniji prestali isporučivati poštu i registarske pločice za nove automobile. Sindikate je poduprlo i pravosuđe. Švedski sud odbio je zahtjev Tesle da se okonča blokada dostave pošte i registarskih tablica, do konačne presude.

Solidarnost tu ne prestaje, pa će najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu.

I finski sindikat radnika u sektoru prijevoza AKT blokirat će od 20. prosinca pretovar Teslinih vozila namijenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. Solidariziranje lučkih radinika onemogućit će Tesli isporuku automobila na švedsko tržište, piše Reuters.

Skandinavske zemlje predstavljaju ključna tržišta za Teslu, tvrku koja vodi politiku nepristajanja na kolektivno pregovaranje. Iz Tesle su poručili kako "njihovi zaposlenici imaju jednako dobre ili bolje uvjete od onih koje zahtijeva švedski sindikat IF Metall".

Elon Musk je prošlog tjedna izjavio: 'Ne slažem se s idejom sindikata, ne sviđa mi se stvaranje odnosa gospodar-seljak.'

Norveška je prošle godine bila Teslino četvrto najveće tržište po broju prodanih novih automobila. Švedska je bila peto, a Teslin Model Y je bio najprodavaniji automobil u Švedskoj ove godine.

Tagovi: tESLA, SKANDINAVIJA, FINSKA, ŠVEDSKA, NORVEŠKA, DANSKA, MUSK
PROČITAJ I OVO
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE