GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hyundai predstavio električni Ioniq 5

Hyundai predstavio električni Ioniq 5
SUV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 20:46
Autor: SEEbiz / Klix.ba

LONDON - Prizivajući duh Hyundaijevog prvog produkcijskog automobila, modela Pony iz 1975. godine, Ioniq 5 konačno je stigao u produkcijskoj formi.

Ipak, ne radi se o malom hatchbacku s Mitsubishijevim motorima iz prvih dana južnokorejskog brenda, nego o potpuno novom SUV-u srednje veličine s električnim pogonom.

Ioniq 5 je baziran na E-GMP platformi te predstavlja produkcijsku verziju koncepta 45 Concept predstavljenog na Sajmu automobila u Frankfurtu 2019. godine.

Model je uveliko zadržao dizajn koncepta uključujući njegove oštre linije, pop-out ručke vrata, a na nekim tržištima će biti dostupne i kamere umjesto standardnih bočnih retrovizora. Međutim, na tržištima gdje nisu legalne, automobil će imati standardne retrovizore. Upravo zbog toga je na većini zvaničnih fotografija prikazan automobil s takvim retrovizorima.

Hyundai je za Ioniq 5 odabrao 20-inčne aerodinamički optimizirane felge, najveće koje je ikad dobio jedan električni automobil južnokorejske kompanije. Naprijed i nazad su LED svjetla nalik pikselima u obliku pravokutnika. a s obje strane nalaze se portovi za punjenje.

Novi Ioniq 5 je dug 4.635 mm, njegovo međosovinsko rastojanje iznosi 3.000 mm, visok je 1.605 i širok 1.890 mm, a te dimenzije mu omogućavaju prostor u unutrašnjosti koji odgovara vozilima u većem segmentu.

Platforma za električna vozila je maksimalno iskorištena u unutrašnjosti, pod je ravan, putnici imaju više prostora za noge, a centralna konzola dolazi s kliznim mehanizmom te se može pomjeriti nazad do 140 mm. To bi moglo biti posebno korisno prilikom parkiranja u uskom prostoru za parking tako da vozač može lako izaći iz vozila i na vrata suvozača ili obrnuto.

Međuosovinsko rastojanja je duže za 100 mm u odnosu na značajno veći mode Palisade, unutrašnjost je impresivno prostrana, posebno za SUV ove veličine. Zapremina prtljažnika iznosi 531 litar te se povećava na 1.600 litara obaranjem stražnjih sjedišta,

S obzirom da se radi o električnom automobilu, Ioniq 5 ima i prostor za prtljag ispod prednjeg poklopca, a njegov kapacitet ovisi da li se radi o verziji s pogonom na stražnje ii na sva četiri točka. Ako je riječ o stražnjem pogonu, zapremina iznosi 57 litara, a u slučaju modela s pogonom na sva četiri točka se smanjuje na 24 litra.

Na armaturnoj ploči dominiraju dva 12-inčna ekrana, jedan služi kao display za vozača, a drugi za infotainment sistem. Oba su smještena u jedan veći dio stakla. Ručica mjenjača je iza upravljača, a vozaču je na raspolaganju i HUD ekran s AR podrškom.

Prostor za noge putnika na stražnjim sjedištima je veći zahvaljujući tome što su prednja sjedišta za 30 posto tanja u odnosu na standardna. Sva sjedišta se mogu pomicati naprijed i nazad. Mnoge površine u unutrašnjosti su napravljene od recikliranih materijala uključujući plastične boce.

Vrijedan spomena je i solarni krov koji dodatno povećava efikasnost prikupljajući sunčevu energiju i puneći bateriju za povećanje dometa.

Kupcima će na raspolaganju biti baterije kapaciteta 58 i 72,6 kWh. Osnovni model ima jedan motor na stražnjoj osovini, dok skuplji model ima motor naprijed i nazad te samim tim i pogon na sva četiri točka. Obje verzije dostižu maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Model s jednim motorom razvija 168 KS i 350 Nm obrtnog momenta te od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,5 sekundi.

Model s dva motora i sabijom baterijom isporučuje ukupno 232 KS i 605 Nm obrtnog momenta te ubrzava do "stotke" za 6,1 sekundu.

U sliučaju modela sa stražnjim pogonom i većom baterijom snaga iznosi 215 KS i 350 Nm, a ubrzanje od 0 do 100 se ostvaruje za 7,4 sekunde.

Najsnažnija verzija dolazi sa dva motora koji ukupno nude 302 KS i 650 Nm obrtnog momenta, a ima i veću bateriju. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h su potrebne 5,2 sekunde.

Baterija se može napuniti od 10 do 80 posto kapaciteta za 19 minuta zahvaljujući 800V punjenju i 350kW punjaču. Petominutno punjenje je dovoljno za 100 km dometa.

Model sa stražnjim pogonom i većom baterijom može preći 480 km.

Ioniq 5 stiže na tržište nešto kasnije ove godine, a bit će dostupan u devet boja eksterijera, odnosno četiri boje unutrašnjosti.

Sljedeće godine se očekuje Ioniq 6 kao produkcijska verzija koncepta Prophecy. SUV pod nazivom Ioniq 7 se očekuje početkom 2024. godine.

Tagovi: Hyundai Ioniq 5, Hyundai, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE