GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska s najsnažnijim padom potražnje za automobilima u EU

Hrvatska s najsnažnijim padom potražnje za automobilima u EU
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 15:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj pala je u prvih 10 mjeseci ove godine najsnažnije među zemljama EU-a a pandemija koronavirusa teško je pogodila i potražnju na razini Unije, pokazali su podaci automobilske industrije.

U razdoblju od siječnja do listopada u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno osam milijuna novih automobila, što predstavlja pad za 26,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestila je u srijedu Udruga europskih proizvođača automobila ACEA.

"I u prvih deset mjeseci ove godine covid 19 ostavio je trag bez presedana na potražnji za automobilima", zaključuje udruga.

Među vodećim tržištima najviše je pao broj registriranih novih automobila u Španjolskoj, za 36,8 posto. Slijedi Italija s padom potražnje za 30,9 posto, Francuska s 26,9 posto i Njemačka gdje je smanjena 23,4 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 31.348 novih automobila, što predstavlja pad za 43,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najveći među zemljama Unije.

Novi udarac u listopadu

Nakon kratkotrajnog oporavka u rujnu, kada je potražnja za novim automobilima u EU porasla 3,1 posto, listopad je ponovo donio pad budući da je nekoliko zemalja ponovo uvelo ograničenja kako bi suzbile novi val zaraze covidom 19.

U 26 zemalja EU-a registrirano je tako 953.316 novih automobila, za 7,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

Broj registriranih novih automobila pao je u svim zemljama EU-a osim u Irskoj i Rumunjskoj, pokazuje izvješće ACEA-e.

Među četiri najveća tržišta daleko najveći pad potražnje za novim automobilima bilježila je Španjolska, za 21 posto. U Francuskoj smanjena je 9,5 posto, a u Njemačkoj samo 3,6 posto.

U Italiji bila je gotovo na razini prošle godine.

Najveći pad potražnje bilježile su Latvija i Slovačka, za nekih 29 posto.

U Hrvatskoj su u listopadu prema podacima ACEA-e registrirana 3.102 nova automobila, za 24 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu njihov je broj pao 12,8 posto.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, Volkswagen, Škoda, Renault, Dacia, Škoda Octavia, Volkswagen Polo
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE