GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina

Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BERLIN - Elon Musk bio je oduševljen. Kad nas je početkom rujna posjetio, nije mogao vjerovati da smo u tako kratkom roku uspjeli toliko toga izgraditi - kaže Tonči Vanjak dok nam pokazuje videa i fotografije s gradilišta najveće privatne investicije u Njemačkoj.

Na lokaciji Grünheide Brandenburg, udaljenoj samo 30 kilometara od Berlina, usred borove šume, gradi se Tesla Giga Factory 4, četvrta po redu tvornica najvećeg i najpoznatijeg proizvođača električnih automobila na svijetu, u vlasništvu američkog milijardera kanadskog porijekla Elona Muska. Kad početkom svibnja 2021. bude završena prva faza radova, tvornica će u startu zaposliti 12 tisuća radnika, a izgrađena površina zauzimat će gotovo 50 hektara. No to je samo početak.

Konačna površina tvorničkog kompleksa prostirat će se na 300 hektara, a ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na četiri milijarde eura. Na tom najvećem gradilištu u Europi svoje mjesto zauzela je i građevinska tvrtka Wing 77 u vlasništvu hrvatskih poduzetnika Tončija Vanjaka i Karla Aleškovića. Njihovih 60-ak radnika uspjelo je za tri mjeseca podići konstrukcije prvih proizvodnih hala u kojima će se izrađivati i sastavljati dijelovi budućih automobila, piše Jutarnji list.

Musk je došao na gradilište kako bi prisustvovao Richtfestu, tradicionalnom obredu na njemačkim gradilištima, kada se završi (betonira) posljednja ploča na konstrukciju u izgradnji.

- Bio je jako spontan i opušten. Na binu je izišao u tradicionalnoj njemačkoj tesarskoj odori. Na glavi je imao tradicionalni šešir, a s hlača mu je visio alat. Održao je govor od dvadesetak minuta. Izrazio je svoje čuđenje brzinom izvedenih radova i zahvalio se svim izvođačima radova, posebno zaposlenicima tvrtke Tesla koji stoje iza ovog projekta. Richtfest se inače proslavlja tako da se iza svakog govora triput razbiju čaše s vinom. Tako je bilo i ovaj put, Musk se odlično zabavio - kaže Vanjak, diplomirani inženjer građevine s tridesetogodišnjim iskustvom u vođenju velikih i zahtjevnih graditeljskih projekata u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- Na projektu nove tvornice Tesla radimo kao podizvođači glavnog izvođača radova, tvrtke Max Bögel. Radimo tzv. grube radove (roh bau), betonske konstrukcije, ugrađujemo betone, montiramo prefabricirane elemente koje, u sklopu posebnog ugovora, i proizvodimo u tvornici gotovih elemenata. U posao smo uvedeni 2. lipnja ove godine i za samo tri-četiri mjeseca, otkad smo kao prvi startali na toj velikoj livadi i izveli prvi temelj buduće tvornice sa 60-ak svojih djelatnika, ugradili smo nevjerojatnih 50 tisuća kubičnih metara betona, montirali smo prve proizvodne hale i bili prvi između kasnije angažiranih brojnih tvrtki na ovom projektu.

Iako sam više od 30 godina vodio projekte ili sudjelovao u izgradnji vrlo velikih i složenih projekata, od Marine Dalmacija u Sukošanu, istarskog ipsilona s mostom preko Limske drage do Mercedesove tvornice u Rastattu, termocentrale u Hamburgu, zračnih luka u Frankfurtu i Berlinu, brojnih nebodera, mostova i tunela, mogu reći da ništa od toga nije usporedivo s ovim projektom.

Sam posao tehnički nije zahtjevan, ali jedinstven je po veličini logistike, organizacije i koordinacije te brzini gradnje. Naime, Musk i Tesla žele za samo deset mjeseci od početka radova započeti s proizvodnjom stotina tisuća električnih automobila - naglašava Vanjak.

Radovi na četvrtoj tvornici Tesla automobila u svijetu startali su u ožujku krčenjem nekoliko desetaka hektara guste borove šume na području Brandenburga. Već sama činjenica da je zbog gradnje tvornice trebalo sasjeći tisuće stabala izazvala je velike reakcije i prosvjede zelenih udruga i političara u Njemačkoj. Prosvjedi se, gotovo svakodnevno, i danas održavaju na ulazu u gradilište. Možda bi javnost bila manje iritirana da se ne radi o poznatom milijarderu i njegovoj tvornici, no činjenica je da se Musk posebnom studijom obvezao nakon završetka radova vratiti gotovo jednak broj zelenih površina i posaditi isti broj stabala koliki je uklonjen zbog njegove tvornice. Musk naime želi da to bude najveća ekološka tvornica na svijetu.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, Wing 77,Grünheide Brandenburg, Karlo Alešković, Tonći Vanjak,
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE