GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina

Hrvatska kompanija u projektu izgradnje pogona Tesle kod Berlina
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BERLIN - Elon Musk bio je oduševljen. Kad nas je početkom rujna posjetio, nije mogao vjerovati da smo u tako kratkom roku uspjeli toliko toga izgraditi - kaže Tonči Vanjak dok nam pokazuje videa i fotografije s gradilišta najveće privatne investicije u Njemačkoj.

Na lokaciji Grünheide Brandenburg, udaljenoj samo 30 kilometara od Berlina, usred borove šume, gradi se Tesla Giga Factory 4, četvrta po redu tvornica najvećeg i najpoznatijeg proizvođača električnih automobila na svijetu, u vlasništvu američkog milijardera kanadskog porijekla Elona Muska. Kad početkom svibnja 2021. bude završena prva faza radova, tvornica će u startu zaposliti 12 tisuća radnika, a izgrađena površina zauzimat će gotovo 50 hektara. No to je samo početak.

Konačna površina tvorničkog kompleksa prostirat će se na 300 hektara, a ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na četiri milijarde eura. Na tom najvećem gradilištu u Europi svoje mjesto zauzela je i građevinska tvrtka Wing 77 u vlasništvu hrvatskih poduzetnika Tončija Vanjaka i Karla Aleškovića. Njihovih 60-ak radnika uspjelo je za tri mjeseca podići konstrukcije prvih proizvodnih hala u kojima će se izrađivati i sastavljati dijelovi budućih automobila, piše Jutarnji list.

Musk je došao na gradilište kako bi prisustvovao Richtfestu, tradicionalnom obredu na njemačkim gradilištima, kada se završi (betonira) posljednja ploča na konstrukciju u izgradnji.

- Bio je jako spontan i opušten. Na binu je izišao u tradicionalnoj njemačkoj tesarskoj odori. Na glavi je imao tradicionalni šešir, a s hlača mu je visio alat. Održao je govor od dvadesetak minuta. Izrazio je svoje čuđenje brzinom izvedenih radova i zahvalio se svim izvođačima radova, posebno zaposlenicima tvrtke Tesla koji stoje iza ovog projekta. Richtfest se inače proslavlja tako da se iza svakog govora triput razbiju čaše s vinom. Tako je bilo i ovaj put, Musk se odlično zabavio - kaže Vanjak, diplomirani inženjer građevine s tridesetogodišnjim iskustvom u vođenju velikih i zahtjevnih graditeljskih projekata u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- Na projektu nove tvornice Tesla radimo kao podizvođači glavnog izvođača radova, tvrtke Max Bögel. Radimo tzv. grube radove (roh bau), betonske konstrukcije, ugrađujemo betone, montiramo prefabricirane elemente koje, u sklopu posebnog ugovora, i proizvodimo u tvornici gotovih elemenata. U posao smo uvedeni 2. lipnja ove godine i za samo tri-četiri mjeseca, otkad smo kao prvi startali na toj velikoj livadi i izveli prvi temelj buduće tvornice sa 60-ak svojih djelatnika, ugradili smo nevjerojatnih 50 tisuća kubičnih metara betona, montirali smo prve proizvodne hale i bili prvi između kasnije angažiranih brojnih tvrtki na ovom projektu.

Iako sam više od 30 godina vodio projekte ili sudjelovao u izgradnji vrlo velikih i složenih projekata, od Marine Dalmacija u Sukošanu, istarskog ipsilona s mostom preko Limske drage do Mercedesove tvornice u Rastattu, termocentrale u Hamburgu, zračnih luka u Frankfurtu i Berlinu, brojnih nebodera, mostova i tunela, mogu reći da ništa od toga nije usporedivo s ovim projektom.

Sam posao tehnički nije zahtjevan, ali jedinstven je po veličini logistike, organizacije i koordinacije te brzini gradnje. Naime, Musk i Tesla žele za samo deset mjeseci od početka radova započeti s proizvodnjom stotina tisuća električnih automobila - naglašava Vanjak.

Radovi na četvrtoj tvornici Tesla automobila u svijetu startali su u ožujku krčenjem nekoliko desetaka hektara guste borove šume na području Brandenburga. Već sama činjenica da je zbog gradnje tvornice trebalo sasjeći tisuće stabala izazvala je velike reakcije i prosvjede zelenih udruga i političara u Njemačkoj. Prosvjedi se, gotovo svakodnevno, i danas održavaju na ulazu u gradilište. Možda bi javnost bila manje iritirana da se ne radi o poznatom milijarderu i njegovoj tvornici, no činjenica je da se Musk posebnom studijom obvezao nakon završetka radova vratiti gotovo jednak broj zelenih površina i posaditi isti broj stabala koliki je uklonjen zbog njegove tvornice. Musk naime želi da to bude najveća ekološka tvornica na svijetu.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, Wing 77,Grünheide Brandenburg, Karlo Alešković, Tonći Vanjak,
PROČITAJ I OVO
Maserati otkrio planove za elektrifikaciju
PLANOVI
Maserati otkrio planove za elektrifikaciju
MILANO - Maserati je prije četiri mjeseca predstavio svoj prvi električni automobil, a čini se da su zadovoljni kako je sve to ispalo jer imaju agresivne planove na tom polju.
Porsche u Japanu gradi svoj novi experience centar
ŠIRENJE
Porsche u Japanu gradi svoj novi experience centar
TOKIO - Deveti Porsche Experience Centar bit će izgrađen u Japanu, a otvaranje je zakazano za 2021. godinu.
Korisna aplikacija za praćenje potrošnje goriva
APLIKACIJE
Korisna aplikacija za praćenje potrošnje goriva
ZAGREB - Fuelio podržava praćenje podataka za više automobila, a i prilično ga je jednostavno koristiti.
Građani Srbije kupili samo 127 električnih automobila
SLABO
Građani Srbije kupili samo 127 električnih automobila
BEOGRAD - Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavilo je da ne prima zahtjeve za subvencije za električna i hibridna vozila.
Volkswagen prestaje s proizvodnjom Passata za europsko tržište
NESLUŽBENO
Volkswagen prestaje s proizvodnjom Passata za europsko tržište
FRANKFURT - Prema pisanju magazina Automotive News, Volkswagen planira okončati proizvodnju modela Passat za europsko tržište. Ranije je takva odluka donesena za ovaj model koji se prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE