GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska dobiva prve punionice na vodik

Hrvatska dobiva prve punionice na vodik
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 21:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Država će izgradnju punionica za vozila na vodik subvencionirati s bespovratnih 30 milijuna eura, od čega će 15 milijuna eura biti stavljeno na raspolaganje već ove godine, proizlazi iz odluke o poticajima za korištenje vozila na vodik koju je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan objavio u četvrtak.

U planu je, prema istome izvoru, izgradnja šest punionica za automobile i kamione na vodik čije će lokacije biti poznate nakon sprovedenog javnog natječaja i zaprimanja ponuda tvrtki zainteresiranih za subvencije te odluka o njihovom (ne)prihvaćanju. S obzirom na to da država planira već ove godine potrošiti pola predviđenog iznosa za spomenute subvencije, na raspisivanje javnog natječaja za ponude tvrtki ne bi trebalo dugo čekati.

Država je spremna izgradnju punionice za automobile poticati s maksimalnim iznosom od dva milijuna eura, dok je za kamione ‘prag‘ 3,5 milijuna eura. Dio budžeta u očekivanom natječaju bit će ponuđen i za izgradnju punionica za električna vozila, ali samo ako je struja za punionice dobivena iz obnovljivih izvora energije.

- Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti sukladno ovom programu za izgradnju infrastrukture za punjenje cestovnih vozila električnom energijom po jednom punjaču iznose 80 000 eura - navodi se u odluci ministra Habijana.

Hrvatska trenutno nema nijednu javnu punionicu za vozila na vodik, a planiranih šest moralo bi biti u funkciji do 2026. Budući da se u proizvodnji vodika također koristi električna energija, tvrtke koje će dobiti poticaje za izgradnju punionica za vozila na vodik morat će, prema odluci Ministarstva, do 2035. osigurati električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Kada su u pitanju prihvatljive lokacije za instaliranje punionica za vozila na vodik, Ministarstvo je izbor ograničilo na domaće prometnice koje su dio TEN-T mreže Europske unije. Riječ je, među ostalim, o autocestama Varaždin-Zagreb, Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split. Budući da je vodik u energetici sagledan kao najprihvatljivije gorivo za okoliš prije svega u javnom prijevozu, u odluci o poticajima za punionice na vodik naznačeno je kako će se subvencionirati i punionice javnih prijevozničkih tvrtki.

Tagovi: vodik, punionice na vodik, habijan
PROČITAJ I OVO
Amerikanci sve manje žele električne automobile
ISTRAŽIVANJE
Amerikanci sve manje žele električne automobile
NEW YORK - Novo istraživanje je pokazalo da je manje vjerojatno da će američki vozači 2024. razmišljati o kupnji električnog vozila nego 2023. godine, unatoč tome što je izbor električnih automobila veći nego ikada.
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
PREGOVORI
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara o partnerstvu u proizvodnji automobila u Indiji, rekao je u petak glavni financijski direktor Arno Antlit.
Musk: Nisam za carine na kineska električna vozila
STAVOVI
Musk: Nisam za carine na kineska električna vozila
PARIZ - Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da ne podržava nedavnu najavu predsjednika Bidena o carinama na električna vozila kineske proizvodnje.
Mercedes u Njemačkoj ukida noćne smjene i 1.200 radnih mjesta
REZOVI
Mercedes u Njemačkoj ukida noćne smjene i 1.200 radnih mjesta
STUTTGART - Poznata kompanija Mercedes želi ukinuti više od 1.000 radnih mjesta. Slične mjere već su provedene u njemačkim tvornicama koje se nalaze u Sindelfingenu i Bremenu.
Volkswagen odgodio lansiranje električne limuzine u SAD-u i Kanadi
ODGODA
Volkswagen odgodio lansiranje električne limuzine u SAD-u i Kanadi
NEW YORK - Nakon bučnog debija u New Yorku prije samo godinu dana, Volkswagen (VWAGY) odustaje od planova da svoju limuzinu ID.7 EV dovede u SAD i Kanadu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE