GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li se Nikola pretvoriti u jednu od najvećih prevara u investicijskoj povijesti?

Hoće li se Nikola pretvoriti u jednu od najvećih prevara u investicijskoj povijesti?
NEMAJU TEHNOLOGIJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Prošli tjedan je izašao nevjerojatan izvještaj investicijske tvrtke Hindenburg Research u kojem su izvijestili da tvrtka Nikola, koja od 2016. radi na navodno „revolucionarnom“, električnom, vodikovim ćelijama pokretanom kamionu Nikola One, zapravo nema nikakvu tehnologiju, a posebno ne tehnologiju vodikovih ćelija potrebnu za pokretanje takvog kamiona.

Hindenburg Research, koji priznaje da vode „short- selling“ investicijsku tvrtku te im je u interesu da Nikoline dionice padaju (što se, trenutno, nakon njihovog izvještaja kojega velike dijelove potvrđuje i Blomberg, i događa), a ne rastu, u svom je izvještaju tako naveo da u videu koji je Nikola stavio online početkom 2018. u kojem se vidi njihov kamion Nikola One kako juri cestom zapravo sniman – na nizbrdici. Odnosno, kamion s prikolicom je doveden na vrh vrlo strme ceste, a onda je sniman nagnutom kamerom koja je davala dojam kako kamion juri ravnom cestom i to „at brisk speed“.

Nakon dosta prošlotjednih preliminarnih odbijanja izvještaja, osnivač Nikola Motor Companyja Trevor Milton izdao je i službeno priopćenje za tisak, podugačko, kako možete vidjeti već iz samog naslova – „Nikola Sets the Record Straight on False and Misleading Short Seller Report", ali, koje zapravo ne demantira tvrdnje u prvotnom izvještaju investicijske tvrtke.

Umjesto toga, tvrde da u videu „nikad nisu izrijekom rekli da kamion u videu vozi na svoj vlastiti pogon“, a da su investitori u tvrtku koja je tada bila u privatnom vlasništvu i nije javno trgovala dionicama na privatnim brifinzima bili obaviješteni o trenutnom stvarnom stanju tehnološkog napretka Nikole One.

U podugačkom „ispravljanju“ navodno „netočnih navoda“ Hindenburg Researcha Trevor Milton dalje kaže da je tvrtka „kako se odmaknula prema istraživanju nove generacije kamiona“ (koje „nove“? – ni ova prva zapravo ne postoji niti je ikad postojala) „odlučila je da neće investirati dodatne resurse u kompletiranje procesa koji bi učinili da se Nikola One pokreće vlastitim pogonom.“ (dakle, ne nizbrdicom). Umjesto toga, tvrtka se okrenula („pivoted to“) „radu na svom novom vozilu, Nikola Two.“.

Za sada još nema snimki, s nizbrdica.

Zanimljivo je da je Nikolin partner u svemu tome GM, iako sada ispada da Nikola nije razvio ni konstrukciju kamiona (GM), ni baterijski sistem (koristit će GM-ovu baterijsku platformu Ultium), ni vodikove ćelije (koristit će, navodno, GM-ove vodikove ćelije, koje su još u razvoju).

Što je onda navelo GM na partnerstvo s Nikolom? Navodno posjedovanje tehnologije za proizvodnju vodika po cijenama četiri puta nižim od trenutnih na tržištu (4 dolara po kilogramu umjesto sadašnjih 16 dolara, iako nije baš posve sigurno ni da ta tehnologija stvarno postoji).

Cijene dionica Nikole, usput, iako su pale, zapravo su i dalje 230% iznad cijena u ožujku kada je tvrtka krenula na burzu.

Tagovi: Nikola, General Motors, Nikola One, vodikove ćelije, Hindenburg Research, Trevor Milton
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE